Vapování může zvyšovat riziko rakoviny plic, tvrdí nová studie

24. 5. 2024 – 14:41 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Vapování může zvyšovat riziko rakoviny plic, tvrdí nová studie
Vapování, menší zlo než tradiční kouření. | zdroj: Profimedia

Rizikoví jsou hlavně bývalí kuřáci. 

Přešli jste z klasických cigaret na ty elektronické? Podle nové studie publikované v časopise Cancer Research nemáte vyhráno. Vapování může podle jihokorejských vědců zvyšovat riziko rakoviny plic hlavně u bývalých kuřáků.

Elektronické cigarety jsou stále relativně novým vynálezem. Výrobci je sice prodávají jako zdravější alternativu ke klasickým tabákovým výrobkům, v posledních letech ale řada expertů upozorňuje, že musíme brát taková prohlášení s rezervou.

Největší problém spočívá v tom, že ve skutečnosti neznáme dopad vapování na náš organismus. Většina odborníků se shoduje, že e-cigarety jsou možná bezpečnější než klasické tabákové výrobky, určitě ale nejsou bezpečné.

Výrobci propagují e-cigarety jako ideální způsob, jak odhodit do koše poslední krabičku cigaret. I kouření elektronických cigaret ale může zvyšovat riziko rakoviny plic, napsal s odkazem na novou studii web Deutsche Welle (DW).

Tým z nemocnice Seoul National University Bundang Hospital měřil od roku 2012 do roku 2021 více než čtyři miliony kuřáků. Rakovinou plic za tu dobu onemocnělo celkem 53 tisíc účastníků pozorování a přes 6300 jich nemoci podlehlo.

Dvojnásobné riziko

Bývalí kuřáci, kteří začali vapovat, měli až dvakrát vyšší riziko diagnózy rakoviny plic oproti bývalým kuřákům, kteří přestali kouřit a po elektronické cigaretě nesáhli, píše s odkazem na výzkum DW. 

Vapování začíná potahem, zahříváním spirálky proudem z baterie a následuje vypařováním ochucené náplně z vaty. Kapalná náplň se stává párou, kterou vdechujeme. E-cigarety neobsahují tabák ani dehet.

Při jejich zahřívání nedochází k uvolňování tolika škodlivých chemických látek jako v případě cigaret konvenčních. I přesto však během vapování, leč v menším měřítku, k nějakému vstřebávání látek poškozujících plíce dochází.

Docentka na univerzitě v americkém Cincinnati Ashley Merianosová zmínila akrolein, formaldehyd, diacetyl a ultrajemné částice. „Mohou obsahovat i těžké kovy, jako je olovo,“ upozornila Merianosová.

Autoři práce nemají důkazy potvrzující, že vapování přímo vede k rakovině plic. Jihokorejský tým ovšem podotýká, že je důležité upozorňovat na možné škodlivé účinky e-cigaret, a přesně to jejich ještě nezrecenzovaná studie splňuje.

Zdroje:
Deutsche Welle

Nejnovější články