Vědci objevili bakterie, kterým chutná elektřina

21. 7. 2014 – 16:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vědci objevili bakterie, kterým chutná elektřina
Geobacter metallireducens | zdroj: NewScientist

Kdo někdy olizoval devítivoltovou baterku, ten ví, že to sice byla náramná zábava, ale chuť nestála za moc a hlavně se člověk té elektřiny moc nenajedl. Jenže existují bakterie, pro které by podobná baterka byla hostinou přímo královskou.

Už ze jména bakterie Geobacter metallireducens si lze odvodit, že geo bude mít něco společného se zemí, metalli s kovy a reducens s jejich úbytkem. Jinými slovy, žraním! Jenže zatímco jiné bakterie se cpou tradičními živinami, tahle v půdě a spodní vodě žijící potvora si vystačí s živinami v té nejprostší formě: se samotnými elektrony!

V podstatě si představte, že byste namísto večeře strčili prsty do zásuvky a zcela by to ukojilo váš hlad. Přesně takhle to bakterie, schopné získávat energii přímo z elektronů, mají – a dokonce jsou schopné si tuhle elektrickou potravu chytat pomocí vláken, fungujících v podstatě jako elektrické vedení.

zdroj: YouTube

Co si z takového vedení odvodit? Jednak další potvrzení skutečnosti, že život může mít daleko podivuhodnější podoby než by se nám mohlo z každodenní zkušenosti s okolní přírodou zdát, ale potom také celé nové technologické odvětví, ve kterém bychom podobné bakterie zkrotili pro lidské účely. Dovedete si například představit, že bychom vlastnosti těchto bakterií přenesli do lidského genomu a byli schopní vyšlechtit bytost, žijící pouze z elektřiny?

Budiž, to je možná představa až příliš děsivá, ale důkladnější porozumění mechanismům, které některým bakteriím umožňují smlsnout si na holých elektronech, by mohlo vést k výrobě strojů, poháněných energií z jejich bezprostředního okolí. Ideálním příkladem by mohly být například čističe různého odpadu, poháněné právě tím odpadem, který by čistily. Hudba budoucnosti? Objev elektrony mlsajících bakterií je k ní prvním krokem.

Zdroje:
NewScientist

Nejnovější články