Vědci 'vyrobili' první štěňata ze zkumavky

11. 12. 2015 – 13:39 | Příroda | roj | Diskuze:

Vědci 'vyrobili' první štěňata ze zkumavky
První štěňata ze zkumavky | zdroj: Archiv Cornellovy univerzity

Po letech pokusů se podařilo přivést na svět první vrh štěňat 'vyrobených' pomocí umělého oplodnění. Existenci sedmi štěňat drželi američtí vědci v tajnosti, dokud si nebyli stoprocentně jistí, že jsou zvířata v pořádku. Nyní výsledky zveřejnili v odborném magazínu PLoS One.

Nejenže se psi v červnu narodili po oplodnění pomocí metody in vitro, ale zároveň mají tři rodiče. Štěňata jsou kříženci bígla a křížence bígla s kokršpanělem a odnosila je náhradní matka. Po pěti měsících se mají čile k světu a nenastaly u nich žádné komplikace. Nyní jsou psi, kteří dostali jména Ivy, Cannon, Beaker, Buddy, Nelly, Red a Green, až na jednoho u nových majitelů.

Princip, který vědci z americké Cornellovy univerzity použili, je prakticky stejný jako u lidí. K oplodnění vajíčka tedy došlo v laboratoři a zmrazená embrya následně implantovali do dělohy psí samice. "U psů jsme se o to snažili od poloviny 70. let a dosud neúspěšně. Teď máme sedm normálních, šťastných a zdravých štěňátek," říká vedoucí výzkumu Alex Travis. 

151209-dogs-playing-0971_44953c6b5988a6e5c15ed73ff5cc3e51.nbcnews-ux-2880-1000 První štěňata ze zkumavky | zdroj: Archiv Cornellovy univerzity

Dřívější pokusy troskotaly na teplotě zamražování embryí, podle Travise ale nyní zvěrolékaři techniku zdokonalili. "Nyní můžeme tuto techniku použít pro zachování genetiky ohrožených druhů," uvádí vědec s tím, že by se díky tomu mohlo například podařit zachránit afrického divokého psa.

Kromě toho může být metoda in vitro využitá při studiu dědičných lidských a psích nemocí, protože psi mají s člověkem shodnou řadu onemocnění.

"Psi a lidé mají z biologického hlediska mnoho společného, hlavně nemoci a různé syndromy. Je proto pravděpodobné, že budou mít nové postupy významný přínos pro studium lidských onemocnění, stejně jako těch psích," hodnotí výsledky svých kolegů vedoucí fakulty veterinárního lékařství na univerzitě v Edinburgu David Argyle.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články