Více času pro sebe i rodinu. Práce na dálku mění naše životy k lepšímu

1. 6. 2023 – 15:33 | Komerční sdělení | Inzerce

Více času pro sebe i rodinu. Práce na dálku mění naše životy k lepšímu
zdroj: Freepik.com

Od prvního lockdownu uplynuly už více než 3 roky. Lidé se během něj učili šít, péct, ale i pracovat z domova. A zatímco první dvě činnosti velká většina z nás po návratu do běžného režimu raději opustila, ta poslední nám zůstala dodnes.

Přechod z kanceláří na home office byl pro spoustu firem velkou změnou. Někteří zaměstnanci se kvůli němu totiž potýkali s úplně novými problémy. Distanční výuka dětí, online schůzky z ložnice, pracovní doba, která nemá pevně ohraničené hranice cestou do práce. To všechno skrývalo své výhody, ale i nevýhody. O několik let později už je ale situace o dost jiná.

Na home office jsme si rádi zvykli

Zatímco během lockdownů se ukázalo, že je dlouhodobý home office spíše překážkou, dnes je situace už trochu jiná. Podle průzkumu z roku 2022, který provedla počítačová společnost Cisco, home office zaměstnancům momentálně spíše vyhovuje. Hlavně pokud se dá nakombinovat s chozením do kanceláří.

Až 78 % z 28 025 dotázaných se v průzkumu společnosti Cisco shodlo na tom, že jim hybridní režim (= kombinace práce z domova a práce v kanceláři) pomáhá sladit pracovní život s tím rodinným. Z výsledků vyplynulo taky několik dalších zajímavostí:

  • 76 % dotázaných prohlásilo, že díky hybridnímu režimu dokázali ušetřit rodinné finance (např. za dojíždění).
  • 68 % dotázaných pociťuje, že částečný home office má pozitivní vliv i na jejich fyzické zdraví.
  • 74 % dotázaných tvrdí, že jim kombinace práce na dálku a v kanceláři pomáhá udržovat lepší rodinné vztahy.
  • 82 % dotázaných si uvědomuje, že díky hybridnímu režimu našli větší zalíbení ve své práci a motivaci k jejímu vykonávání.
  • 55 % dotázaných potvrdilo, že se díky práci z domova cítí méně ve stresu.

Co na to IT?

Podobné pocity a tendence se objevují v nejrůznějších pracovních odvětvích – mimo jiné i v IT. Průzkum náborové agentury Nymble, v němž se v roce 2021 dotazovala 300 IT profesionálů, ukázal, že home office udělal z IT mnohem spokojenější obor.

83 % dotázaných IT pracovníků si v průzkumu pochvalovala čas ušetřený cestováním, 68 % zase větší prostor pro rodinu. Pro 56 % je zase velmi důležitým faktorem možnost pracovat flexibilně kdykoliv během dne a nemuset se potýkat s pevně ukotvenou pracovní dobou.

Existují také zaměstnanci, kteří home office přestali vnímat jako benefit a nadstandard a považují ho za samozřejmost, na kterou mají právo.

V průzkumu agentury Nymble se 93 % z dotázaných IT profesionálů vyjádřilo, že chce z domova pracovat alespoň 2 dny v týdnu. 18 % by pak vzdáleně nejraději vykonávalo celou svou práci.

Jak se bude náš vztah k práci z domova vyvíjet, se odhadnout pravděpodobně zatím nedá. Z výzkumů ale vyplývá jedno: každý zaměstnavatel, který chce na pracovním trhu působit lákavě, by měl v roce 2023 brát home office vážně.

TIP: Rádi byste začali pracovat v IT? V ICZ vám home office dopřejeme. Prohlédněte si naše pozice v IT pro juniory.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články