Vlašské ořechy: Zázrak pro váš mozek, nebo jen zanedbatelná podpora?

12. 5. 2025 – 15:04 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Vlašské ořechy: Zázrak pro váš mozek, nebo jen zanedbatelná podpora?
Vlašské ořechy jsou mozku prospěšné | zdroj: Pixabay

Vlašské ořechy jsou dnes už běžnou součástí jídelníčku, zejména na snídani. Prospívají totiž zdraví lidského organismu. Těžit z nich může také mozek. Obsahují unikátní kombinaci látek, které mohou podporovat kognitivní funkce – paměť, pozornost a rychlost myšlení.  

Tyto pozitivní účinky popsala nová britská studie. Konzumace vlašských ořechů ráno vedla k rychlejším reakčním dobám při složitých myšlenkových úkolech během dne. Schopnosti soustředění a rozhodování byly rychlejší už během dopoledne, zlepšení paměti se projevilo až s odstupem šesti hodin.

Vědci navíc pomocí EEG zaznamenali změny v mozkové aktivitě, konkrétně ve vzorcích mozkových vln ve frontoparietálních oblastech zodpovědných za pozornost, paměť a výkonné funkce.

Změny byly zaznamenány ve vlnách typu alfa, theta, delta a gamma. Každá z nich hraje důležitou roli v oblasti zpracování vizuálních podnětů nebo zakódování nových informací, vysvětlují odborníci.

Co ze studie vyplývá? Že lidé, kteří měli na snídani ořechy, pracovali efektivněji, v čemž jim pomáhalo zapojování i jiných oblastí mozku.

Nečekat zázraky

Vědci objevili v krvi účastníků více glukózy a méně volných mastných kyselin. Podle autorů výzkumu může jít o jeden z mechanismů, jak ořechy podporují kognitivní výkon. Mozek má k dispozici více paliva, když ho zrovna potřebuje.

Ořechy snižují poškození neuronů díky přítomnosti protizánětlivých látek a antioxidantů. Pružnost a zdraví buněčných membrán pak podporují omega-3 mastné kyseliny. Některé sloučeniny pak mají pozitivní vliv i na neurotransmitery.

Ořechy mohou mít podle řady výzkumů i pozitivní dopad na průtok krve v mozku a rovněž na střevní mikrobiom.

Nová práce nicméně ukázala, že ořechy fungují spíše u rizikových skupin (starší lidé) nebo při dlouhodobém užívání vysokých dávek. Zázraky rozhodně nečekejte. 

Zdroje:
Studyfinds, Food & Function

Nejnovější články