Žádné panny. Mayové k bohům posílali hlavně malé chlapce

17. 6. 2024 – 15:40 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Žádné panny. Mayové k bohům posílali hlavně malé chlapce
Mayská pyramida | zdroj: Archiv

Shazovali je do posvátné studny.

Staří Mayové obětovávali bohům mladé ženy a dívky. Právě tuto mainstreamovou představu ve studii publikované v časopise Nature vyvrátili němečtí vědci z Institutu Maxe Plancka. Oběťmi se stávali hlavně malí, často příbuzní chlapci.

Že Mayové obětovávali hlavně mladé ženy a dívky, je hluboce zakořeněná představa těžká k vypuzení, napsal zpravodajský server CNN, a to i přesto, že novější výzkumy na seznam obětin přidaly i muže a děti.

Studie nová ukázala ještě děsivější skutečnost. Vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii v Lipsku ji odhalili analýzou DNA získané z kostí desítek dětí nalezených v hromadném pohřebišti na nalezišti mayského města Chichén Itzá.

Badatelé je objevili poblíž posvátného cenote, rozlehlého propadliště v obřadním centru města na Yucatanském poloostrově. Právě kolem těchto ruin dávné mayské civilizace kolují legendy o hromadných obětech hlavně panen shozených do propadliště.

Archeolog Rubén Mendoza z Kalifornské univerzity v Monterey Bay označil zmíněné představy za hloupé. Podle výzkumníka, jenž se na studii nepodílel, čerpají z raných romantických zpráv o posvátném propadlišti v Chichén Itzá.  

Přelomové zjištění

„Tato charakteristika obětí Mayů byla doslova katapultována do popředí prostřednictvím médií zobrazujících mladé dívky shozené do posvátné studny,“ tvrdil vědec, podle něhož nelze určit pohlaví obětí jen analýzou kostí a DNA v tropických podmínkách degraduje.

„Zprávy z počátku 20. století nepravdivě popularizovaly hrůzostrašné příběhy mladých žen a dívek, které byly na tomto místě obětovány,“ napsala v tiskové zprávě Christina Warinnerová, spoluautorka publikace a antropoložka z Harvardovy univerzity.

Jenomže Mayové v Chichén Itzá posílali k bohům hlavně malé chlapce, navíc často příbuzné, napsal původně o zjištěních list The Washington Post. Příbuzní chlapci dokonce dostávali podobnou stravu, zjistila studie.

Navíc byli v době své smrti v podobném věku – od 3 do 6 let. Mezi oběťmi se nacházely i dva páry jednovaječných dvojčat, která mají velký význam v mayské mytologii. Vědci usuzují, že se staly oběťmi při stejném rituálu.

Blízce příbuzná byla asi třetina ze vzorku obětovaných chlapců. Hlavní autor studie Rodrigo Barquera označil zjištění za průlomová, protože se bavíme o prvním výhradně chlapeckém pohřebišti v Mexiku a mezi mayskými kulturami.

Vědci měli štěstí, dokázali totiž z kostí extrahovat dostatečně rozmanitý genom k sekvenování.

Zdroje:

Nejnovější články