Zapomeňte na taháky, rovnice za vás vyřeší váš mobil

29. 10. 2014 – 19:00 | Technologie | Richard Dubiel | Diskuze:

Zapomeňte na taháky, rovnice za vás vyřeší váš mobil
Promiňte, pane učiteli, to je tak úžasná rovnice, že si ji musím vyfotit! | zdroj: tisková zpráva

Jste ještě školou povinní? Trápíte se v matematice? Máme pro vás tip, za který nás školy asi přerazí. Jenže tahle mobilní aplikace je předvojem věcí příštích, se kterými je nutné... počítat!

Programů, které vyřeší vámi zadaný matematický problém, je spousta. Příkladem za všechny budiž speciální vyhledávač Wolfram Alpha, který si poradí i s opravdu složitými problémy z matematických skript pro vysoké školy.

Aplikace PhotoMath zatím stačí jenom na jednoduché zadání, jakým je například řešení rovnic, jenže její síla spočívá jinde: nemusíte do ní příklad manuálně vpisovat. Naskenuje si ho pomocí fotoaparátu ve vašem smartphonu/tabletu a okamžitě vám zobrazí řešení spolu s postupem.

zdroj: YouTube

PhotoMath je k dispozici na iOS a Windows, Android verzi autoři chystají. Podle reakcí uživatelů je pořád na čem pracovat – aplikace občas špatně převede daný příklad a jindy zase vyplivne dva odlišné výsledky. Do budoucna by ale měla zvládnout rozpoznat i příklady psané rukou (v tuhle chvíli si poradí jen s tištěným písmem).

Že něco takového není sci-fi, ale blízká budoucnost, naznačují jiné současné aplikace jako třeba MyScript Calculator, umožňující napsat příklady na dotykový displej. Jistě, mobil před vyučujícím asi jen tak neschováte, ale zkuste si představit, že máte PhotoMath nainstalovaný v „chytrých“ brýlích. Vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby ve školních lavicích rapidně přibylo krátkozrakých!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články