Ze sondy New Horizons dorazily nové snímky Pluta. Vědci jsou překvapeni

11. 9. 2015 – 16:00 | Vesmír | pal | Diskuze:

Ze sondy New Horizons dorazily nové snímky Pluta. Vědci jsou překvapeni
Ledová pohoří na Plutu ze snímků, které zaslala sonda New Horizons | zdroj: apod.nasa.gov

Sonda New Horizons zahájila intenzivní přenos dat z červencového průletu kolem Pluta. Během svého největšího přiblížení k Plutu nashromáždila sonda desítky gigabytů informací, které zahrnují fotky i údaje o složení atmosféry Pluta. Během pátku mají na Zem dorazit i informace a snímky o měsících Pluta. 

Sonda je v současné době tak daleko od planety Země, že může vysílat pouze 1 až 4 kilobyty za sekundu. Sonda na Zem poslala už nějaké informace, ale teprve teď začíná posílat i fotografie ve vysokém rozlišení, které odhalují rozmanitost Pluta.

Postupně se ukazuje, že na povrchu Pluta se nachází ledová pohoří a kaňony. Kromě toho fotografie ukazují rozlehlé oblasti, které připomínají narušený terén na Jupiterově měsíci Europa.

„Tyto náhodně uspořádané hory mohou být obrovskými bloky tvrdého vodního ledu, nacházejícího se na podloží ze zmrzlého dusíku“ uvedl Jeff Moore, vedoucí projektu sondy New Horizons.  

Sonda by také měla ještě dodat snímky z měsíců Pluta, tedy Charona, Nixe a Hydry. Zatím se ukazuje, že každý ze tří měsíců je jedinečný. Snímky také ukázaly, že atmosférický opar kolem Pluta má mnohem více vrstev, než vědci předpokládali. 

Zdroje:
nasa.gov, Wired

Nejnovější články