Zkamenělé mozky z Kanady zaujaly i neurology

18. 5. 2015 – 17:30 | Příroda | Karolína Lajblová | Diskuze:

Zkamenělé mozky z Kanady zaujaly i neurology
Zachovalé vypouklé oči u členovce Odaraia alata | zdroj: The Washington Post

Díky pozoruhodným nálezům zkamenělých mozků mohou dnes odborníci lépe porozumět evoluci členovců, největšímu kmeni živočišné říše. Tím ale vědecký přínos nálezu zdaleka nekončí.

Výzkum, zveřejněný začátkem letošního května v časopise Current Biology, se zaměřuje především na oválnou strukturu v hlavové části prehistorických členovců. Jedná se o tzv. anteriorní sklerit neboli čelní destičku.

Vedoucí výzkumník studie, paleobiolog Ortega-Hernández z univerzity v Cambridge, zkoumal dvě vzácné fosilie s viditelně zachovalými měkkými tkáněmi: Helmetia expansa a Odaraia alata. Obě byly objeveny na počátku 20. století v tzv. burgesských břidlicích, které najdeme v  Britské Kolumbii v Kanadě. Fosilie pocházející ze středního kambria jsou přibližně 500–510 milionů let staré.

Analýza čelních destiček těchto zkamenělých členovců ukazuje, že struktury byly propojeny s vydutými zrakovými orgány a tím pádem i s nervy vycházejícími z předního mozku.

Helmetia expansa Členovec podobný trilobitům, Helmetia expansa | zdroj: ibtimes.co.uk

Zkamenělé mozky jsou ve fosilním záznamu velice vzácné, neboť mohou fosilizovat pouze za velmi specifických podmínek, uvádí Ortega-Hernández.

Výsledky jím vedeného výzkumu naznačují, že se hlavové partie členovců v průběhu času prokazatelně měnily. Současní členovci totiž přední destičku nemají, což naznačuje její evoluční ztrátu nebo propojení s okolními hlavovými útvary.

Výzkum mimo jiného umožnil spolupráci dvou zdánlivě nesouvisejících oborů: paleontologie s neurologií. Mnozí odborníci to považují za první krok k nalezení budoucího společného jazyka. 

Zdroje:
livescience.com

Nejnovější články