Zpomalené záběry odhalily, kde bere déšť svou specifickou vůni

20. 1. 2015 – 16:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Zpomalené záběry odhalily, kde bere déšť svou specifickou vůni
Voní vám, když prší? | zdroj: suika

Jistě si vybavíte, jak to venku dokáže vonět po dešti. Pro výrazné dešťové aroma máme i výraz, slepený z latinských slov petra (kámen) a ichor (krev bohů). Petrichor se skládá z různých organických molekul, ale doposud nebylo jasné, jak přesně dochází k jejich uvolňování do vzduchu.

Na záhadu si posvítili v Massachusettském technologickém institutu a potřebovali k tomu vysokorychlostní kameru. S její pomocí natočili kapky, dopadající na různé povrchy, a odhalili rafinovaný proces v jeho netušené kráse.

zdroj: YouTube

Vidíte ty malé bublinky, stoupající po dopadu kapky? Právě v nich uniká do vzduchu sloučenina nazývaná geosmin, která dodává charakteristický pach nejenom dešti, ale například i kaprům a dalším sladkovodním rybám.

MIT zdroj: MIT

Bohužel ale není všechno voňavé, co se „veze“ v mikrobublinkách. Touhle cestou se vzduchem roznese také cokoli dalšího, co kapka z povrchu vydoluje – a mezi černé pasažéry s oblibou patří i bakterie nebo viry. Porozumění celému mechanismu nám umožní lépe rozumět také způsobu jejich šíření.

Zdroje:

Nejnovější články