Meteorická show roku vrcholí, něco si přejte (ŽIVĚ tady)

11. 8. 2020 – 14:33 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Meteorická show roku vrcholí, něco si přejte (ŽIVĚ tady)
Tanec Perseid na noční obloze. | zdroj: NASA/Brad Goldpaint

Blíží se vrchol největšího meteoritického roje roku. Nezmeškejte báječnou světelnou podívanou, kterou vám připravila galaxie.

Roj Perseidy patří k největším nebeským představením roku. Během jeho vrcholu protíná oblohu až stovka meteorů za hodinu.

Letos se dají Perseidy sledovat od 24. července do 17. srpna. Nejčetnější však budou 12. srpna odpoledne. To znamená, že k nejlepší zážitek z jejich pozorování si budete moci odnést v noci z 12. na 13. srpna. Avšak nebe se vyplatilo sledovat už z 11. na 12. srpna.

Předpokladem, abyste si meteory mohli vychutnat, je nejít spát, najít si místo s dobrým výhledem a co nejmíň znečištěné světelným smogem.

Pokud se vám to nepodaří, můžete sledovat přímý přenos z vrcholu Perseid tady ve streamovaném videu:

Na pozorování Perseid – částeček, které kdysi odpadly z komety Swift – Tuttle a k jejichž roji se Země pravidelně vrací – si neberte dalekohled, pouze by vám překážel.

Nahlíženo z naší perspektivy, meteory vylétají ze souhvězdí Perseus – odtud také mají jméno. Vyskakují však náhodně po celé obloze. Proto je důležité, aby váš výhled nebyl ničím zúžen.

Měli byste si však udělat pohodlí – třeba na karimatce, ve spacím pytli, na lehátku, anebo v houpací síti, protože nejvíc meteorů uvidíte vleže.

Roj Perseid překračuje četností stovku meteorů za hodinu. Pokud máte štěstí, můžete jich postřehnout až několik desítek.

perseus Souhvězdí Perseus odkud Peresidy zdánlivě vylétají. Souhvězdí je pojmenované po hrdinovi řeckých bájí vyobrazeném s hlavou Medusy, na kterou stačilo člověku pohlédnout, aby zkameněl – což se přihodilo obru Atlasovi. | zdroj: Wikipedia Commons

Letošního pozorování maxima Perseid bude zčásti kazit půlměsíc, který vymaže z oblohy menší meteorů ve druhé polovině noci. Ty větší však uvidíte.

------------------

Nakonec špetku fyziky a astronomie: Světelné záblesky, které na nebi uvidíte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země. Meteory vstupující do ovzduší rychlostí 60 metrů za sekundu předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla. Samotné meteory třením o molekuly vzduchu shoří.

Nejnovější články