Kdo hýbe kameny v kalifornské poušti

29. 8. 2014 – 17:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kdo hýbe kameny v kalifornské poušti
Kamenní výletníci vděčí za svůj pohyb vzácné souhře přírodních okolností | zdroj: Sandy Redding

A máme tu další záhadu, jitřící fantazii nejenom konspiračních teoretiků. Ve vyschlém jezeře v kalifornském Údolí smrti najdete kameny, kterým se přezdívá „plachtící“, protože za sebou nechávají stopy, jako by je nějaká neviditelná síla tlačila krajinou.

Pohyb balvanů, z nichž některé váží až desítky kilogramů, mátl vědce i veřejnost už zkraje minulého století. Valná většina seriózních teorií pracovala s nějakou formou působení větru, např. v podobě pro Údolí smrti typických pouštních vírů. A nebyla daleko od pravdy.

Balvany se nacházejí v pláni vyschlého jezera Racetrack Playa, kde byl jejich dlouhodobější výzkum komplikován nehostinností celé oblasti – a nudností podobného projektu. Komu by se chtělo hlídat nějaké pitomé kameny, nota bene uprostřed pustiny?! Týmu amerických vědců ano a jejich trpělivost přinesla ovoce.

Pohyb kamenů zdroj: tisková zpráva

S pomocí kamenů, osazených GPS moduly, vědci loni v zimě přesně změřili pohyb, který je způsoben souhrou několika okolností. Především je potřeba, aby se jezero naplnilo tři až šest milimetrů silnou vrstvou spodní vody.

Tato vrstva o zimních nocích zamrzá a ráno se během tání láme do bloků, které na jednu stranu zvládne rozpohybovat vítr, ale zároveň jsou už dostatečně pevné na to, aby vyvinuly souvislý tlak na kameny.

Kameny, putující po ledu zdroj: tisková zpráva

Rozlámaný led tlačí kameny před sebou rychlostí až pět metrů za minutu a některé z nich zvládne posunout o stovky metrů. Jejich pohyb je sice příliš pomalý na to, aby byl okem viditelný, ale během čtvrt hodiny jich led dokáže přesunout desítky.

Viník tajemného úkazu byl tedy usvědčen, ale netřeba ho nijak trestat. Šoupat kameny uprostřed ničeho je úděl vpravdě sisyfovský...

Zdroje:

Nejnovější články