Přispějte na stavbu ambiciózní solární plachetnice

19. 5. 2015 – 16:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Přispějte na stavbu ambiciózní solární plachetnice
Koncept hvězdného plachtění připomíná vypouštění draka, ale v kosmu | zdroj: The Planetary Society

Internetový portál Kickstarter funguje už několik let jako místo, kde mohou libovolné projekty žádat o peníze na svůj rozjezd. Ať už jde o knihy, hudbu, počítačové hry nebo třeba veřejné akce, příspěvky od veřejnosti pomohly vzniknout řadě nápadů, na které tradiční investoři neslyší.

Ono také zkuste si to, přijít za někým, že chcete postavit plachetnici... a poslat ji do vesmíru! Chytákem projektu LightSail je samozřejmě skutečnost, že jde o plachetnici solární, to znamená poháněnou fotony, proudícími bez ustání z našeho Slunce. Pozor, nejde o tzv. sluneční vítr, jehož tlak je mnohonásobně menší než tlak elektromagnetického záření.

„Plachetnice“ není ani trochu nadnesené slovo: v praxi jde o sondu se čtyřmi plachtami z termoplastu známého pod průmyslovým názvem mylar. Plachty se na oběžné dráze rozvinou do plochy o 32 metrech čtverečních, což je dostatečná velikost, aby zdánlivě nepatrný tlak z dopadajících fotonů vystačil na pohon celé sondy.

Zrychlení je minimální, ale konstantní. Představte si dálnici, na které kolem vás prosviští sporťák se zrychlením z nuly na stovku za pár sekund, ale zatímco mu o stovky kilometrů dál dojde benzín, vy ho svým tempem dojedete a pokračujete ve zrychlování, aniž byste spotřebovali kapku paliva.

The Planetary Society zdroj: The Planetary Society

Ve chíli, kdy se nepotřebujeme dostat z Brna do Prahy, ale ze Země třeba k Saturnu, jsou výhody slunečního plachtění evidentní. Postavit takovou plachetnici ale není žádná legrace, protože plachty musí být co možná nejtenčí a váha celé sondy co nejnižší.

Poprvé se to povedlo před deseti lety Japoncům a na jejich úspěch chce navázat Planetární společnost v čele se světoznámým popularizátorem vědy, Billem Nyem. Jejich projekt zaznamenal na Kickstarteru fenomenální úspěch a zaplatil se během prvního dne. Sbírka ale běží i nadále a cílí na milion dolarů.

Již tento měsíc se počítá se startem prototypu a příští rok by měla k nebi vzlétnout plnohodnotná sonda. Pokud byste se chtěli stát přispěvateli a pomoci zrealizovat nápad, o kterém snili už Carl Sagan nebo dokonce Johannes Kepler, máte na to ještě něco málo přes měsíc času.

Zdroje:

Nejnovější články