Antický 'fastfood' prozradil, co se jedlo v Pompejích před erupcí Vesuvu

27. 12. 2020 – 23:34 | Člověk | ave | Diskuze:

Antický 'fastfood' prozradil, co se jedlo v Pompejích před erupcí Vesuvu
Pohled na pult rychlého občerstvení, který v Pompejích fungoval před téměř dvěma tisíci lety. | zdroj: Global News

Archeologické práce nezastavila v Pompejích ani pandemie covidu-19. Výzkumníci tam letos nalezli mimořádně zachované thermopolium – antické rychlé občerstvení.

Správa archeologického naleziště informovala, že o gastronomických zvycích v roce 79 našeho letopočtu, kdy toto věhlasné starořímské město nedaleko Neapole zničil výbuch sopky Vesuv, vypovídají dokonce zbytky nalezených pokrmů.

Pult starořímského "bufetu", zakonzervovaný ve vrstvě popela, byl částečně obnažen už v roce 2019. Badatelé ale tehdy krátce nato práce zastavili, aby thermopolium na rušném místě archeologického parku nebylo poškozeno. Práce pokračovaly až letos, kdy návštěvníci z Pompejí zmizeli.

Vedle fresky mořské nymfy na koni vědci nově odhalili vyobrazení různých zvířat, zejména drůbeže a kachen divokých, které byly patrně konzumovány s vínem nebo s horkými nápoji.

V terakotových nádobách archeologové našli úlomek kachní kosti a stopy vepřového, kozího, rybího i šnečího masa. Několik ingrediencí bylo vařeno dohromady podobně jako španělská paella.

Na dně velkého džbánu badatelé nalezli rozdrcené fazolové boby, které sloužily k úpravě chuti vína. Zajímavým objevem je i homofobní nápis na lemu jedné z fresek, na níž je vyobrazen pes na vodítku. Lásku k stejnému pohlaví připisuje muži s řeckým jménem Nicia.

Massimo Osanna, ředitel archeologického parku, má za to, že si tak někdo patrně vystřelil z majitele podniku.

Thermopolium sestává z řeckých výrazů "thermos", tedy horký, a "poleo", což znamená prodávat. V římském světě byly tyto vývařovny oblíbené, jen v Pompejích jich bylo osm desítek, píše agentura AFP.

"Vedle toho, že thermopolium podává svědectví o každodenním životě v Pompejích, možnosti, jak toto místo prozkoumat, jsou výjimečné. Je to totiž poprvé, co byl takový podnik odhalen vcelku," cituje Osannu agentura ANSA.

V blízkosti "bufetu" byly nalezeny amfory, nádrž na vodu, kašna a lidské pozůstatky, včetně kostí zhruba padesátiletého muže u dětské postýlky.

zdroj: YouTube

"Zdá se, že stánek jeho majitelé rychle zavřeli a opustili, ale je možné, že zde někdo, patrně nejstarší muž, zůstal a zemřel během první fáze erupce, kdy se zhroutila půda domu," řekl Osanna.

Druhé z nalezených těl, které v ruce drží poklici jedné z nádob může podle Ossany být zloděj, anebo nějaký obyvatel přístavního města, který při útěku před běsnící sopkou dostal hlad, ale zaskočily ho jedovaté plyny.

Od příštího roku - po lockdownu - bude bufet přístupný návštěvníkům. Pouze k nahlédnutí, občerstvení se v něm samosebou podávat nebude.

Zdroje:
ČTK, ANSA, AFP

Nejnovější články