Badatelé digitálně rozbalili tajemné mumie zvířat

21. 8. 2020 – 15:15 | Technologie | ave | Diskuze:

Badatelé digitálně rozbalili tajemné mumie zvířat
Mumifikovaná kočka na skenu z mikro-CT. | zdroj: Swansea University

Pomocí špičkové technologie nahlédli vědci do mumií ze starověkého Egypta. Výsledek můžete vidět ve třech videích.

Staří Egypťané mumifikovali nejen faraony a vysoce postavené hodnostáře, ale také zvířata. Zatímco lidské mumie měly tělo zachovat pro posmrtný život, zvířecí byly určené bohům. Vyráběli je balzamovači, lidé si je kupovali a umisťovali v podzemí chrámů s cílem zajistit si přízeň božstva.

Tým vědců z britských univerzit si teď posvítil rentgenovými paprsky na život a smrt mumifikovaných tvorů.

Zvířata chovaná pro bohy

Mumie badatelé neotvírali. Současná věda to až na výjimky pokládá za nepřijatelné Použili výpočetní mikrotomografii, jednodušeji mikro-CT. Pomocí této techniky vytvořili přesné trojrozměrné obrazy mumifikovaných ostatků zvířat.

"S rozlišením až stokrát vyšším než lékařské CT jsme shromáždili nové poznatky o tom, jak žila a umírala obětní zvířata," řekl k výzkumu profesor Richard Johnston z Univerzity Swansea.

Analýzy trojrozměrných skenů popisují vědci v magazínu Nature. Můžete se na ně podívat v následujících videích.

Vznikly tak, že rentgenové záření zobrazilo kostru v sérii řezů. Výsledný obraz pak byl složen matematickou rekonstrukcí ze série rentgenových projekcí získaných z různých úhlů.

zdroj: YouTube

Kočka na prvním videu byla domestikovaným druhem. Z analýzy skenů vyplynulo, že zemřela, spíš ale byla zabita, v pouhých pěti měsících. Bylo to tedy ještě kotě. Mělo zlomený vaz. 

zdroj: YouTube

Obětovaným ptákem na druhém videu je Poštolka obecná, tedy druh, který se dnes vyskytuje také na českém území. Jak dravec zemřel, vědci nezjistili.

zdroj: YouTube

Hadí ostatky patří kobře. Její rozbité obratle naznačují, že byla zabita mlácením o zem.

Desítky milionů mumií

V Egyptě byly nalezeny tři desítky podzemních prostor naplněných mumiemi zvířat. V každém byl zpravidla jen jeden druh zvířete.

animal-mummies Zleva doprava mumifikovaný had, kočka a pták. | zdroj: Swansea University

Odhaduje se, že staří Egypťané mumifikovali až 70 milionů zvířat. Nejčastěji kočky, ale i psy, ptáky, zejména ibisy, hady, aligátory, anebo opice. Zvířata určená k obětování a mumifikaci byla chována na zvláštních farmách. Zvířecí mumie se tedy dají pokládat za průmyslové odvětví.

A proč byla nejčastěji mumifikovaným druhem právě kočka? Egypťané ji pokládali za inkarnaci bohyně Bastet, běžně zobrazované s kočičí hlavou. Bohyni byly také připisovány mnohé kočičí vlastnosti. 

Podrobnosti o analýze mumií se dočtete v magazínu Nature.

Nejnovější články