Podívejte se do útrob egyptské hrobky staré 4400 let

24. 12. 2018 – 18:01 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Podívejte se do útrob egyptské hrobky staré 4400 let
Nově objevená hrobka významného egyptského kněze, který žil před 4400 lety | zdroj: Profimedia

Zřejmě poslední významný archeologický nález oznámily egyptské úřady. Podařilo se jim totiž odhalit pravděpodobné poslední místo odpočinku významného egyptského kněze, který žil před 4400 lety. Unikátem jeho hrobky je i skutečnost, že doposud byla nedotčena neslavnými vykradači.

Velká Cheopsova pyramida v Gíze byla stará sotva 150 let, když byl vysoce postavený egyptský kněz pochován do útrob vlastní hrobky v oblasti Sakkára poblíž dnešní Káhiry. Velmož z období páté dynastie faraona Neferirkara tu odpočíval až dodnes - nyní však egyptologové v posledním významném nálezu roku 2018 místo jeho posmrtného odpočinku odkryli.

Poté, co archeologové odkryli vrstvu sutě, otevřel se jim pohled do 10 metrů dlouhé a 3 metry široké hrobky, který skýtala výjevy faraona kněze se svou matkou, ženou a zbytkem svého klanu. Objeveno bylo také 24 různobarvených soch představujících členy jeho rodiny. Interiér je údajně zcela nedotčený.

Týmu vedoucímu vykopávky se již otevřel pohled i na patero dalších chodeb, které by mohly obsahovat další cenné artefakty. Objevy tudíž zdaleka nekončí - panuje naděje, že v konečném důsledku by mohl být odhalen i sarkofág samotného kněze, jenž doposud vykopávkám unikal. Další práce však mají pokračovat až v lednu.

Poslední objev bohatého roku

Egyptologie tak zakončuje dalších rok plný zajímavých objevů. Letos v létě se například podařilo v Alexandrii odhalit pozoruhodný sarkofág. Ačkoliv v něm namísto těla Alexandra Velikého nakonec přebývaly především splašky, nález i tak odkryl pozoruhodné trio nešťastníků svědčící o pokroku starověkých operací. Ve stejném období byl v Egyptě objeven i nejstarší známý sýr historie.

Mnohdy nové informace nemusely poskytovat jenom nálezy nové, ale i analýzy objevů staršího data. Uvnitř "prázdného" sarkofágu nalezeného již v 19. století se tak podařilo novými pozorovacími metodami odhalit zatím neznámé ostatky.

Podobně i analýza DNA v lednu identifikovala původ dvou bratrů, kteří v Egyptě žili před 4000 lety. Ukázalo se totiž, že sice disponovali stejnou matkou, ale dvěma různými otci. Zjištění tak poodkrývá více i o společenských poměrech ve starověkém Egyptě. Dá-li Ra, bude příští rok minimálně stejně bohatý! 

Informace o hrobce zveřejnilo egyptské Ministerstvo starožitností a agentura Reuters.

Nejnovější články