Bizarní výuka v covidových časech: Studentům online přednáší mrtvý profesor

28. 1. 2021 – 23:01 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Bizarní výuka v covidových časech: Studentům online přednáší mrtvý profesor
zdroj: Profimedia

Technologie nám v koronavirové éře umožnily přenést výuku do online. Pro univerzity to může mít některé výhody. Mohou třeba 'vzkřísit' mrtvé pedagogy.

Aaron Ansuini, student na univerzitě Concordia v kanadském Montrealu, zažil šok: Zjistil, že profesor historie umění, jehož online přednášky pravidelně sleduje, už nežije. Na pozoruhodný případ upozornil web Slate.com.

Otevřete rakev!

Student to odhalil poté, co mu poslal e-mail, ve kterém žádal dodatečné informace k jedné z jeho streamovaných přednášek. Zjistil, že adresa je zrušena. Ptal se tedy na profesora na katedře. Tam mu sdělili, že François-Marc Gagnon, lektor katedry dějin umění, prominentní vědec s velkým množstvím publikací, zemřel v roce 2019, ještě před tím, než se rozšířil covid-19.

Snímek obrazovky (1207) zdroj: Twitter

Aaron o tom ihned ve tweetu informoval své přítele. "Ahoj. Omluvte mě, právě jsem zjistil, že profesor pro cyklus přednášek, který absolvuji, zemřel v roce 2019. Technicky ale pořád přednáší. Je mým profesorem a učím se z přednášek zaznamenaných před jeho skonem," napsal. 

Gagnonovy přednášky však byly nahrány a zařazeny do katalogu online kurzů Concordia. Asistenti, kteří vedou výuku, je teď využívají také při výuce studentů přihlášených k běžnému studiu, vysvětlila univerzita.

Pravda, účty na sociálních médiích mnohdy jejich majitele přežívají. Nahrávky hudebníků jsou také vydávány po jejich smrti a díky digitálním technologiím se v reklamách občas objevují mrtvé celebrity.… 

Ve vysokoškolském vzdělávání jsou však hlasy ze záhrobí neobvyklé. 

__________________________________

Otázka pod čarou: Drazí studenti, jste si jisti tím, že váš profesor je ještě mezi živými?

Zdroje:
Slate.com

Nejnovější články