Blíží se nejdelší zatmění Měsíce za posledních téměř 600 let

18. 11. 2021 – 8:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Blíží se nejdelší zatmění Měsíce za posledních téměř 600 let
Měsíc při částečném zatmění. | zdroj: Profimedia

Z astronomického hlediska to bude mimořádný jev: Země zastíní měsíční kotouč na dobu delší než tři hodiny.

Nejdelší zatmění Měsíce za posledních 581 let nastane v pátek 19. listopadu. Potrvá 3 hodiny, 28 minut a 23 sekundy.

Delší částečné zatmění Měsíce mohli lidé vidět naposledy 18. února 1440 a příští, co do trvání srovnatelný úkaz, zažijí až 8. února 2669. To znamená, že v pátek budeme svědky nejdelšího zatmění Měsíce v časovém úseku 1229 let.

Nejlépe a nejdéle pozorovatelné bude zatmění ze Severní Ameriky, oblasti Tichomoří a východní Sibiře, upozorňuje vesmírná agentura NASA. Během východu Měsíce bude krátce viditelné v Austrálii a Asii, při jeho západu zase v Jižní Americe, anebo části Evropy včetně Česka. Je to patrné z následujícího obrázku.

Visibility_Lunar_Eclipse_2021-11-19 Mapa Země ukazující viditelnost zatmění Měsíce. | zdroj: Kredit-EarthSky

Zatmění Měsíce, které ukazuje následující schéma, nastává při úplňku, když se Slunce, Země a Měsíc ocitnou na přímce a měsíční kotouč je částečně nebo úplně zastíněn Zemí.

Příčinou unikátně dlouhé doby nynějšího zatmění je to, že Měsíc se na své eliptické oběžné dráze pohybuje v téměř nejvzdálenějším bodě od Země.

profimedia-0641297710 Zatmění Měsíce a Slunce. | zdroj: Profimedia

Nakolik bude tentokrát Měsíc ve stínu, ukazuje animace NASA. V 9:03 UT (10:03 SEČ) nastane maximální zatmění, kdy pouze tři procenta povrchu Měsíce zůstanou osvětlena přímým slunečním svitem. Pokud bychom do zatmění počítali nejen plný stín (umbra), ale i polostín (penumbra), kdy zatmění není pouhým okem patrné, trval by tento jev šest hodin a dvě minuty.

ezgif-1-df557e3bf877 Průběh zatmění Měsíce. | zdroj: Credit-NASA’s Scientific Visualization Studio

Zatmění budete moci sledovat v pátek 19. listopadu také v Česku. Avšak jen krátce za rozbřesku. V Praze a ve Středočeském kraji by měl být viditelný jeho počátek od 7:02 do 7:18 SEČ. (Podrobnější informace najdete na webu Time and Date).

Visibility_Lunar_Eclipse_2021-11-19_Prague zdroj: TimeandDate

Předpověď počasí však pro pozorování není příznivá. Na páteční ráno předpovídají meteorologové oblačno až zataženo...

Takže snad příště. Další zatmění, které budete moci z Česka pozorovat, bude opět částečné zatmění Měsíce. Nastane 16. května 2022 - a znovu ráno. Potrvá 25 minut a 30 sekund.

Zdroje:
NASA, Time and Date, Meteopres, EarthSky

Nejnovější články