Brána do pekla existuje! Otevřeli ji sovětští lidé a hoří už půl století

16. 1. 2021 – 15:01 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Brána do pekla existuje! Otevřeli ji sovětští lidé a hoří už půl století
Může snad brána do pekla vypadat věrohodněji? | zdroj: Wikipedia Commons

Kde udělali výzkumníci ze Sovětského svazu chybu? Z vrtu, který zapálili v roce 1971, šlehají plameny dodnes.

Je to kráter, kterému se říká "Brána do pekla". Při pohledu na jeho dno je zřejmé, že má přiléhavý název.

Unikátní místo s hořícím plynem v oblasti Darvaza na území středoasijského Turkmenistánu nechtěně vytvořili lidé před půlstoletím. Dodnes je upozorňuje, jaké "pekelné síly" se skrývají pod zemskou slupkou.

Věčné plameny z hlubin

Před padesáti lety uprostřed pouště Karakum prováděli sovětští geologové výzkum nalezišť zemního plynu. Při jednom z vrtů se však propadla půda. Vytvořil se kráter o průměru sto a hloubce dvacet metrů.

zdroj: YouTube

Geologové zjevně narazili na plynovou kapsu, do které se propadl strop. Tlak zeminy prorazil izolační vrstvy horniny a z kráteru začal do okolí unikat z podzemí plyn.

Experti, o jejichž počínání se nedochovaly žádné písemné záznamy, se rozhodli, že plyn zapálí. Předpokládali, že jeho zásoby nejsou velké a brzy vyhoří. Jenže se přepočítali. Plyn hoří už půlstoletí a nic nenasvědčuje tomu, že by byl u konce s dechem.

darvaza 16 9 Z "věčně" hořícího vrtu se stala turistická atrakce. | zdroj: Remote Lands

Proč se ale Turkmeni nepokusili kráter zasypat? Experti dospěli k závěru, že by bylo nutné zakrýt každou trhlinu v blízkosti místa, což vyhodnotili jako nákladné. A hoření má výhodu, že odstraňuje hrozbu úniku plynu do okolí.

Klepou na pekelnou bránu

Děsivý kráter, jehož fotografie byla použita pro propagaci filmu Godzilla,se stal oblíbeným cílem turistů. Mnoho jich do země nepřijíždí, ale když ji navštíví, tak si tuto atrakci zpravidla nenechají ujít. Zatímco Bob Dlan ve své ikonické skladbě klepal na nebeskou bránu (Knockin' on Heaven's Door), návštěvníci žhavého kráteru v poušti Karakum se mohou pochlubit, že klepali na pekelnou bránu.

V červenci 2014 na dno kráteru sestoupil v ochranném obleku první člověk – průzkumník George Kourounis. Na místě, kde povrch dosahuje 400 °C, sesbíral vzorky půdy obsahující extremofilní mikroorganismy. Výsledky jejich výzkumu jsou zaznamenány tady.

Zdroje:
Wikipedia, researchgate.net, Remote Lands

Nejnovější články