Byl dosažen nový rekord v kvantové teleportaci

10. 12. 2014 – 14:30 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Byl dosažen nový rekord v kvantové teleportaci
Teleportace ve Star Treku | zdroj: tisková zpráva

Kdo někdy nepřemýšlel o výhodách osobního teleportu? Žádné mačkání se v MHD, žádné trčení v ranní zácpě, žádné únavné lety přes oceán... představa je to krásná! Ale prozatím omezená na Star Trek a další sci-fi.

Kvantová teleportace vás nedostane rychleji do práce, ale je předvojem kvantových počítačů, které by s prací mohly zvládnout lecos – např. ji sebrat šifrám, běžně používaným v každodenním internetovém provozu. A na oplátku přinést zcela nový standard do jakékoli šifrované komunikace.

Když tedy oslavujeme, že se fyzikům podařilo překonat stávající rekord v kvantové teleportaci, nemluvíme o přenosu hmoty, ale informace: konkrétně stavu fotonu, přeneseném na vzdálenost pětadvaceti kilometrů.

Ještě před několika málo lety zvládaly kvantové laboratoře sotva pár metrů, současný rekord se povedl díky společnému úsilí výzkumníků z kalifornské JPL, Ženevské univerzity a marylandského Národního institutu standardů a technologie.

Foto: Ženevská univerzita zdroj: tisková zpráva

Jak rekordní vzdálenosti dosáhli? Nejprve ze superrychlého laseru vyždímali dostatek fotonů, z nichž některé dosáhly kvantového provázání (tzv. entanglement). První foton z provázaného páru byl uložen do speciálního krystalu a druhý odeslán na opačný konec optického vlákna.

Cestu mu ale zkřížila třetí částice, se kterou se vzájemně zničil. Co v tu chvíli vykázal první foton? Stav z kolize, vzdálené 25 kilometrů. Kvantová provázanost totiž zaručuje, že spárované částice o sobě okamžite „ví“ nezávisle na vzdálenosti.

Že vám z toho jde hlava kolem? Žádný strach. V případě kvantové fyziky v tom rozhodně nejste sami!

Zdroje:
livescience.com

Nejnovější články