Čau lidi! Jsem rohatý ještěr, a ještě jsem nevyhynul

16. 6. 2020 – 21:20 | Příroda | ave | Diskuze:

Čau lidi! Jsem rohatý ještěr, a ještě jsem nevyhynul
Hlava téměř 130 let "pohřešované" rohaté ještěrky | zdroj: C.A. PUTRA

Příroda nám dokáže připravit lecjaké překvapení. A může to být i milé překvapení. Třeba takové, že se před námi objeví unikátní živočišný druh, který od devatenáctého století nikdo nespatřil a který je veden jako vyhynulý.

Právě to se přihodilo na indonéském ostrově Sumatra, kde tamní biolog narazil na rohoještěra sumaterského (Arpesaurus modigliani), prazvláštní ještěrku s rohem vyrůstajícím z nosu.

Živé exempláře tohoto druhu naposledy v Indonésii viděl italský badatel Elio Modigliani v roce 1891. Jednu z ještěrek ulovil a přivezl do sbírek Janovského muzea. Podle něj také dostal živočich jméno.

Od té doby nikdo tohoto plaza nespatřil. Až v roce 2018 indonéský biolog Chairunas Adha Putra při průzkumu ptáků v hornaté oblasti kolem jezera Toba na severu Sumatry narazil na uhynulého tvora s rohem, který odpovídal Modiglianiho ještěrce.

lizard c Ilustrace Modiglianiho ještěrky z roku 1933 | zdroj: C.A. PUTRA

"Věděl jsem, že to je jediný druh ještěrky s rohem, zaznamenaný v oblasti," řekl Putra webu SceinceNews. "Jistý jsem si ale nebyl, tělo bylo v částečném rozkladu."

Putra se nicméně na místo nálezu vracel, aby pátral po živých Modiglianiho ještěrkách. Co hledal, jeden večer vskutku nalezl. „Ležela (ještěrka) na nízké větvi, patrně spala,“ líčil biolog svůj objev a plaza vyfotil.

Na první fotografii má tvor, který mění barvy jako chameleon, svítivě zelenou kůži, na druhé, kdy vycítil přítomnost člověka, zase hnědoranžovou, která splývá s okolím.

060320_dr_dragon-lizard_inline1_680 Modiglianiho ještěrka vyfocená indonéským biologem | zdroj: C.A. PUTRA

Rohoještěr sumaterský není prvním živočichem, který se překvapivě objevil po desítkách let. Nedávno tak byly nalezeny žabka černobřichá, velemlok čínský či zubatý kančil.

Tyto objevy nicméně nic nemění na tom, že Země se nachází na prahu šestého hromadného vymírání. Vyhynutí hrozí milionu druhů rostlin a živočichů. Rohoještěr sumaterský patří mezi ty, které měly (zatím) štěstí.

Zdroje:
ScienceNews

Nejnovější články