Miliardová Indie má stejný počet nákaz jako Česko. Co za tím vězí?

6. 2. 2021 – 9:17 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Miliardová Indie má stejný počet nákaz jako Česko. Co za tím vězí?
zdroj: Profimedia

Česko s 10,5 miliony obyvatel se přírůstky nakažených koronavirem a počty obětí covidu téměř vyrovná 133krát lidnatější Indii, v níž žije 1,4 miliardy lidí.

Indové obdivuhodně zvládají pandemii koronaviru. Nahlíženo z Evropy, je jim co závidět.

Loni v září přitom Indie evidovala na 100 tisíc nových případů nákazy koronavirem denně. Nemocnice byly přeplněné, nestíhaly přijímat pacienty. Potom ale nastal nečekaný obrat. Případů nákaz začalo prudce ubývat.

Nyní v Indii denně evidují na 12 tisíc případů prokázaných nákaz, v Česku je jich kolem osmi tisíc. V některých dnech je však tato bilance vyrovnaná.

Americká stanice NPR shromáždila poznatky epidemiologů, virologů a datových analytiků, z nichž se dají příčiny indického úspěchu shrnout do čtyř bodů:

1. Vycvičený imunitní systém

Indii sužuje spousta nemocí – malárie, horečka dengue, tyfus, hepatitida, cholera... Miliony Indů postrádají přístup k čisté vodě a hygienickým zařízením.

1226 Srovnání Indie a Česka v bilanci nově zaznamenaných nákaz - přepočteno na milion obyvatel. Graf si zvětšete rozkliknutím. | zdroj: Our World in Data

Někteří experti se však domnívají, že právě tyto podmínky vytrénovaly imunitní systém Indů. A jejich silná imunita jim v souboji s koronavirem pomáhá.

Už říjnová studie indických vědců si povšimla, že země s nízkými příjmy, kde lidé mají špatný přístup ke zdravotnickým a hygienickým zařízením, vykazují míň úmrtí na covid než bohatší státy.

2. Vlhko a teplo

Indii pomáhá klima, které je ve většině země teplé a vlhké. V těchto podmínkách jsou podle všeho koronaviry méně aktivní.

1225 Srovnání Indie a Česka v bilanci obětí covidu - přepočteno na milion obyvatel. Graf si zvětšete rozkliknutím. | zdroj: Our World in Data

"Když je vzduch vlhký a teplý, kapénky padají k zemi rychleji, a to snižuje riziko přenosu," vysvětluje viroložka Elizabeth McGrawová z Pensylvánské státní univerzity.

3. Mladá populace

Ve prospěch Indie rovněž hraje věková skladba obyvatelstva. Pouze šest procent Indů je starších 65 let a více než polovině obyvatel ještě nebylo 25 let. U mladých lidí je přitom méně pravděpodobné, že by nemoci covid-19 podlehli. Mnohdy se u nich ani neprojeví ani příznaky.

Nedávné testy protilátek mezi 28 tisící obyvateli Dillí ukázaly, že 56 procent lidí se už s koronaviry setkalo. Jen minimum z nich však mělo příznaky covidu.

4. Roušky na každém kroku

Roušky jsou v Indii na veřejných prostorách povinné. Policisté rozdávají pokuty těm, kteří je nemají.

profimedia-0532195064 Policejní inspektor Rajesh Babu z indického města Čennai si upravil helmu tak, aby nešel přehlédnout a působil jako prevence před koronavirem. | zdroj: Profimedia

"Pokaždé, když nějakého člověka policisté pokutují, dají mu zároveň roušku," cituje NPR Genevie Fernandesovou, rodačku z Bombaje vyučující na Edinburské univerzitě.

____________________________

Pokles případů nákazy v Indii však zmíněnými body nelze beze zbytku vysvětlit. Zůstává záhadou, proč indická čísla začala tak prudce klesat v době, kdy se dal očekávat jejich nárůst. Bylo to v říjnu, kdy se desítky miliony Indů shromáždily k oslavě hinduistických svátků a kdy znečištění ovzduší dosáhlo kritických hodnot.

Takový vývoj odporuje všem předpokladům.

Zdroje:
ČTK, npr.org, Our World in Data

Nejnovější články