Češi vynalezli papír, který zabíjí koronavirus

4. 12. 2020 – 11:41 | Technologie | ave | Diskuze:

Češi vynalezli papír, který zabíjí koronavirus
K roušce si budete moci pořídit i anticovid papír. | zdroj: Profimedia

Papír, který dokáže zlikvidovat bakterie i viry, včetně nového typu koronaviru, zajistí bezpečnou práci s dokumenty nebo bankovkami.

Za hlavní způsob, kterým se šíří koronaviry, je vesměs pokládáno kašlání, kýchání nebo mluvení. V tom případě se aerosolové částice přenášejí vzduchem ze člověka na člověka. Jenže částice koronaviru se mohou do těla hostitele dostat také z povrchu, na který před tím dopadly. Stačí se takového povrchu dotknout a poté si neopatrně sáhnout na některou sliznici v obličeji.

Ochranu před takovým způsobem nákazy může poskytnout nový typ papíru, který likviduje viry, bakterie a kvasinky. Vyvinuli ho čeští výzkumníci. Dali mu název "anticovid papír".

Papír je schopen významně snížit riziko infekcí při manipulaci s bankovkami, ceninami a různými dokumenty. 

Likvidátor z akademie

Na papíru pracovali odborníci z Ústavu chemických procesů Akademie věd a papírenské společnosti SPM-Security Paper Mill pět let. Jiří Sobek, který se na vývoji podílel, řekl že čtyři měsíce věnoval tým výzkumníků úpravě, díky které papír ničí viry.

"Bakterie likviduje papír během jedné minuty s účinností přes 99 procent. U virů typu covid máme testy potvrzeno, že po deseti minutách je to kolem 70 procent a po třiceti minutách je inaktivován veškerý covid na papíru," řekl Sobek.

Papír obsahuje speciální plnivo s nanostrukturními sloučeninami zinku a stříbra, které viry, bakterie i kvasinky zneškodní a zachytí. Z papíru se přitom neuvolňují, a tak jsou bezpečné pro lidskou pokožku.

"Náš papír má lepší vlastnosti pro tisk a nebledne. A jeho bakteriální a virostatická funkce zůstává po celou dobu životnosti papíru," upozornil Sobek.

Tyto sloučeniny by podle vědců bylo možné využít také na jiné předměty, například ochranné roušky.

Anticovid papír budou moci lidé využít na běžné kancelářské práce, včetně různých způsobů tisku. Povrch neoslňuje, a proto se hodí pro čtení, psaní. Je možné ho i probarvovat. Uplatnění může najít ve zdravotnictví jako preventivní materiál, stejně jako na dalších pracovištích se zvýšeným rizikem infekcí.

Sobek upozornil, že výzkum před lety začal v reakci na poptávku trhu. "Není to něco, co bychom vymysleli a chtěli to komercializovat, ale naopak. Trh poptával tento papír, my jsme na to zareagovali a vyvinuli jsme ho."

Neskutečně odolné viry

Brzy bude zahájena výroba deseti tun tohoto papíru, které poslouží jako ověřovací vzorky. Připravena je však produkce až 20 tisíc tun papíru.

Anticovid papír může být v koronavirové éře užitečný. Experiment australských virologů z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu ukázal, že virus SARS-CoV-2, který vyvolává nemoc covid-19, dokáže na bankovkách přežít až čtyři týdny.

Zdroje:

Nejnovější články