Čtvrtý největší ostrov světa se plíživě rozpadá

27. 11. 2020 – 19:01 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Čtvrtý největší ostrov světa se plíživě rozpadá
Průrva na severu Madagaskaru. | zdroj: Profimedia

Unikátní ostrov, domov mnoha živočišných a rostlinných druhů, které nikde jinde nenajdete, trhá rozbíhavý pohyb tektonických desek.

Madagaskar, vyčnívající z vod Indického oceánu 400 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Afriky, je po Grónsku, Nové Guineji a Borneu čtvrtým největším ostrovem planety. Jeho dny jsou ale sečteny, pomalu se rozpadá na několik menších ostrovů.

Lemuři, baobaby a tektonika

Útočiště hravých lemurů a majestátných baobabů trhají tektonické (litosférické) desky tvořené neroztavenou pevnou horninou, které se od sebe vzdalují. Potvrzují to nová satelitní měření týmu vedeného geofyzičkou Sarah Stampsovou z katedry geologických věd Virginia Tech.

Rozbíhavý pohyb desek má původ Východoafrickém riftu (Východoafrické příkopové propadlině). V této aktivní geologické zóně ve východní Africe se od sebe vzdalují tektonické desky Núbijská a Somálská.

Od oblasti Džibutska, Eritreje a Etiopie u Rudého moře směrem na jih přes Keňu, Tanzanii až na pobřeží Mosambiku se Afrika štěpí. Milimetr po milimetru se od černého kontinentu odděluje jeho východní část.

Tektonický pohyb ve východní Africe studují vědci už desítky let. Teprve moderní a přesnější satelitní technologie jim však poskytla data, která jim dovolují pohyby pod zemskou kůrou sledovat s téměř chirurgickou přesností.

Stampsová ji tentokrát využila k měření posunů tektonických desek v oblasti Madagaskaru a několika dalších ostrovů v Indickém oceánu. Nová data, která získala, ukázala, že pohyby pevnin v této oblasti jsou rozsáhlejší, než vědci dosud předpokládali.

Země v pohybu

Výsledky měření potvrdily, že oblasti středního a severního Madagaskaru se pohybují s deskou Somálskou. Na další části ostrova zase tlačí mikrodesky Victoria, Rovuma a lwandle, zakreslené na obrázku. Tlusté čáry v něm označují zónu, kde je Madagaskar nejvíc deformován, šipky ukazují směr pohybu jednotlivých tektonických desek.

madagascar tectonic zdroj: Virginia Tech

V důsledku těchto pohybů a tlaků se Madagaskar v budoucnu rozpadne na několik ostrovů. Této a příští generaci obyvatel ostrova však žádné nebezpečí nehrozí.

"Míra současného rozpadu je v řádech milimetrů ročně, takže potrvá miliony let, než se ostrov rozdělí," řekla doktorka Stampsová.

Rozpad východní Afriky a Madagaskaru je vlastně jen další fází štěpení pradávného superkontinentu Pangea, který nastal zhruba před 200 miliony let. Oceánské i pevninské desky jsou pořád v pohybu a v řádech desítek až stovek milionů let se spojují v různé celky a zase rozpadají .

Sarah-Stamps-Madagascar Doktorka Stampsová při práci se satelitním zařízením na Madagaskaru. | zdroj: Virginia Tech

Zdroje:
Virginia Tech

Nejnovější články