Děsivá věž Aztéků vydává další lidské lebky

15. 12. 2020 – 8:55 | Člověk | ave | Diskuze:

Děsivá věž Aztéků vydává další lidské lebky
Děsivá zeď v někdejší metropoli Aztéků. | zdroj: ADVestudio

Zlověstný nález je svědectvím krutých rituálů zmizelé civilizace.

Archeologové odhalili 119 lidských lebek ve věži, která byla součástí rituálního místa Aztéků.

Místo se nacházelo v centru hlavního města jejich říše Tenochtitlánu. Tvořila ho rovná zeď z dřevěných tyčí a dvě kruhové zděné věže. Všechny stavby byly vyplněny lebkami lidí obětovaných bohům.

S nejnovějším objevem se jejich počet rozrostl na šest stovek. Není však konečný, protože práce na vykopávkách, které archeologové zahájili před pěti lety, pokračují.

Kultura lebek

"Očekávali jsme, že lebky budou patřit zajatým mužům-bojovníkům," řekl agentuře Reuters antropolog Rodrigo Bolanos, který se podílel na prozkoumání nálezu. "Jenže naše poznatky jsou děsivější, ve zdi věže jsme objevili také lebky žen a dětí."

Místo nazývané Tzompantli stojí poblíž hlavního tenochtitlánskeho chrámu Templo Mayor, zasvěcenému aztéckemu bohu války Huitzilopochtlimovi, bohu deště a úrody Tlalocovi a opeřenému hadu, bohu Quetzalcoatlovi. Pochází z patnáctého století

Archeologové se při výkopových pracích dostali až do hloubky 3,5 metru. Dosud ale nejsou u základů.

Drsné rituály

Slovo tzompantli v aztéčtině znamená police na lebky. Aztékové do nich ukládali lebky obětí rituálů, při kterých kněží vyřízli lidským obětem zaživa srdce z těla a poté oddělili hlavy.

Z poznatků antropologů vyplývá, že Aztékové hlavy zbavovali hlavy kůže a svalů, do holých lebek v místech spánků vyřízli díry a lebky navlékali na několik řad dřevěných tyčí pod pyramidou a naproti hlavnímu chrámu.

Postupem času ale lebky padaly z tyčí na zem. Aztékové je proto spojovali maltou do podoby dvou dutých kruhových pilířů o vnějším průměru 4,7 metru. Vytvořili tak stavby, v nichž lebky byly součástí nosné konstrukce.

Šokující nález u katedrály

Po dobytí aztécké říše Španělem Hernánem Cortésem a jeho conquistadory v roce 1521 vyrostlo na ruinách Tenochtitlánu hlavní město dnešního Mexika.

Pověst o věžích z tisíců lebek se rozšířila do Evropy už z dob, kdy byl Tenochtitlán dobyt. Svědectví o tisících lebek ale upadla do zapomnění. Leckteří historici je pokládali za mýty.

V roce 2015 však za hlavní městskou katedrálou začali dělníci opravovat inženýrské sítě a narazili na lebky. Na místo dorazili archeologové, kteří odkryli spodní část jedné z věží. Druhá, zatím neodkrytá věž, se patrně nachází pod nádvořím katedrály.

Z mýtu se tak stala historická realita.

123858040_1666829410164409_6884085189231821924_nuu Tzompantli anebo police na lebky. | zdroj: ADVestudio

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články