Digitální technologie odhalila tajemství faraona, který věštil

28. 12. 2021 – 22:33 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Digitální technologie odhalila tajemství faraona, který věštil
Sken horní části mumie faraona Amenhotepa I. uložené do skořepiny, na které je posmrtná maska. | zdroj: Profimedia

Vědci nahlédli do mumie faraona, a přitom ji ani neotevřeli. Rozbalili ji digitálně.

Mumie faraonů ze starověkého Egypta archeologové prostudovali už před dávnou dobou. Až na jednu - na mumii faraona Amenhotepa I., který vládl zemi před 3500 lety. Její tajemství zůstávalo skryto pod svitky a pohřební obličejovou maskou.

Vědci se ji zdráhali rozbalit. Byla důkladně zabalená, obávali se, že ji poškodí. Kromě toho v posledních letech začal převládat názor, že rozbalovat mumie je neetické.

Mimořádně zachovalý panovník

Archeologové to už dělat nemusí, a přesto se dovnitř mumií dostanou. Pomáhá moderní technologie – výpočetní (rentgenová) mikrotomografie (mikroCT), která dokáže poskytnout až stokrát vyšší rozlišení než lékařské CT.

profimedia-0649574705u Sken faraonovy lebky. | zdroj: Profimedia

S její pomocí egyptologové „digitálně rozbalili“ poslední „nerozbalenou“ královskou mumii a prozkoumali její obsah, aniž by s ním manipulovali.

Amenhotepova mumie už otevřena byla. Avšak v 11. století před Kristem, čtyři století po mumifikaci. Dochované dokumenty popisují, že byla restaurována s cílem napravit poškození způsobené vykradači hrobů. Od té doby do ní nikdo nenahlédl.

Až letos se vědci pomocí digitální techniky podívali do jejích útrob a viděli mimořádně zachovaného faraona.

Amenhotep I. (známý také jako Amenofis I.) vládl Egyptu letech 1525–1504 před naším letopočtem, kdy země zažívala zlatý věk. Amenhotep dal stavět chrámy, vedl úspěšné vojenské výboje do Libye a Súdánu. Po jeho smrti ho Egypťané uctívali jako boha, který uměl věštit. Jeho mumii objevili v roce 1881

profimedia-0649574711u Maska mumie. | zdroj: Profimedia

„Dostali jsme jedinečnou příležitost prostudovat, jak byl Amenhotep mumifikován a pohřben, ale také to, jak byl velekněžími (mumifikátory) ošetřen a znovu pohřben, několik století po své smrti,“ cituje stanice BBC radioložku Sahar Saleemovou, hlavní autorku studie publikované v odborném žurnálu Frontiers in Medicine.

Pohřben se srdcem i mozkem

Průzkum mumie analýzou trojrozměrných skenů ukázal, že Amenhotep byl 169 centimetrů vysoký, obřezaný, měl kudrnaté vlasy, úzkou bradu, zdravé zuby a zemřel zhruba ve 35 letech. Vědci nenašli nic, co by naznačilo příčinu jeho smrti.

Mumie měla několik zlomenin, které byly zjevně způsobeny až po faraonově smrti vykradači hrobů.

Výpočetní (rentgenová) mikrotomografie (microCT) je zobrazovací metoda používaná pro nedestruktivní zobrazení vnitřního složení materiálů či živých tkání. Vychází z CT používané v medicíně. Je založena na sérii 2D rentgenových projekcí, které jsou matematicky rekonstruovány pomocí softwaru do formy řezů a pak složeny do trojrozměrné struktury objektu.

Amenhotep I. byl pohřben se třemi desítkami amuletů a kolem těla měl zlatý pás. Mumifikátoři odstranili jeho vnitřnosti, ponechali mu však mozek a srdce.

fmed-08-778498-g009 Kompletní a zdravý chrup Amenhotepa I. | zdroj: Kredit-Kasr Al Ainy Faculty of Medicine

Egypťané byli mistry mumifikace. Těla mrtvých nejprve omývali vodou z Nilu, poté z něj vyjmuli orgány s výjimkou srdce (někdy, jako u Amenhotepa, i mozku). Následovalo vysoušení – těla i orgánů, které trvalo 35 dnů. Používal se při tom natron – přírodní směs uhličitanu sodného a hydrogen-uhličitanu sodného, která se těžila v oblasti Wádí Natrún. 

Tělo se vysoušelo zevnitř i zvenčí a oplachovalo směsí olejů, aby zůstalo vláčné. Nakonec se do něj vrátily dehydratované orgány. A jak výplň se k nim přidaly například piliny.

Během dalšího 35denního období se zemřelí balili do obvazů. Poslední dny provázely rituální aktivity, které měly zesnulému umožnit poklidný posmrtný život.

fmed-08-778498-g001 Celkový pohled na skořepinu s mumií faraona Amenhotepa I. | zdroj: Kredit-Kasr Al Ainy Faculty of Medicine

Zdroje:
Frontiers in Medicine

Nejnovější články