Objev české expedice v Egyptě může přepsat dějiny mumifikace

4. 11. 2021 – 17:04 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Objev české expedice v Egyptě může přepsat dějiny mumifikace
Nástěnné malby v hrobce hodnostáře Chuyho. | zdroj: Profimedia

Egypťané patrně mumifikovali pomocí pokročilých technik mnohem dřív, než se předpokládalo.

Nové poznatky naznačují, že mumie, kterou nalezli experti z Českého egyptologického ústavu, může změnit dějiny mumifikace starověkého Egypta.

Mumie, která překvapila

Hrobku s mumií hodnostáře jménem Chuy, který žil v páté dynastii na sklonku Staré říše, objevila v roce 2019 v jižní Sakkáře česká expedice pod vedením Mohameda Megaheda, člena Českého egyptologického ústavu.

Z nových datací stáří hrobky vyplývá, že Chuy mohl být mumifikován a pohřben už v éře Staré říše, tedy v období 2700 až 2200 let před naším letopočtem. V té době Egypťané postavili své nejslavnější pyramidy.

Chuy byl nabalzamován s využitím pokročilých technik, o nichž se předpokládalo, že byly vynalezeny mnohem později. Jeho kůže byla bohatě konzervována pomocí drahých pryskyřic vyrobených ze stromové mízy, tělo napuštěno pryskyřicí a převázáno kvalitními plátěnými obvazy.

To vše by tedy Egypťané mohli používat už 2000 před let naším letopočtem.

09-04-19_KHUWY_0006_8-600x450 Hrobka egyptského hodnostáře Chuyho. | zdroj: Egyptské ministerstvo turistiky a památek

Dosud měli egyptologové za to, že během období Staré říše byla mumifikace jednoduchým postupem vysoušení ostatků, během kterého nebyl odstraněn mozek a jen občas byly odebrány vnitřní orgány.

„Tato mumie je zalita pryskyřicí a textilem a působí zcela jiným dojmem mumifikace. Podobá se mumiím nalezeným o tisíc let později,“ řekla serveru The Observer profesorka Salima Ikramová, vedoucí katedry egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře

Zatím ale výzkumníci své závěry čerpají pouze z datace hrobky. Hieroglyfy naznačují, že vysoký hodnostář byl pohřben v období páté dynastie, tedy mezi počátkem 25. století až polovinou 24. století před naším letopočtem.

Je nicméně stále možné, že do hrobky z tohoto období byl Chuy uložen až později, tedy až po objevu mumifikačních technik.

‚Miláček svého pána‘

Egyptologové zahájili radiokarbonové datování ostatků mumie, které by definitivně mohlo odpovědět na otázku jejího stáří.  Analýza ostatků potrvá nejméně šest měsíců.

„Může to zcela převrátit chápání vývoje mumifikace. Pokud je mumie skutečně tak stará, bude nutné revidovat všechny knihy o mumifikaci a historii Staré říše,“ upozornila Salima Ikramová.

Vědci věří, že datování mumifikaci v době Staré říše potvrdí. Mimo jiné proto, že nádoby používané k uchovávání odstraněných částí těla hodnostáře během mumifikace také pocházejí z doby Staré říše.

Na webu Českého egyptologického ústavu se píše, že Chuy byl titulován jako „jediný společník (krále)“, „představený pachtýřů Velkého domu (paláce)“, „soudní úředník Velkého domu“, anebo „šlechtic“. Rovněž byl označen za „miláčka svého pána”.

Jeho pohřební komoru ve starověku poničili zloději, takže se dochovaly jen malé části jeho mumifikovaného těla a pohřební výbavy.

Zdroje:
The Observer, Český egyptologický ústav, Egyptské ministerstvo turistiky a památek

Nejnovější články