Do vesmíru doletěla první Bransonova raketa vypuštěná z křídla letadla

18. 1. 2021 – 8:40 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Do vesmíru doletěla první Bransonova raketa vypuštěná z křídla letadla
Start rakety Launcher One. | zdroj: Virgin Orbit

Společnost Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona zahájila novou éru komerční dopravy malých satelitů na oběžnou dráhu. Vypustila raketu do vesmíru z křídla letadla.

Boeing 747 pojmenovaný Cosmic Girl (Vesmírná dívka) vzlétl v neděli s raketou Launcher One z letiště v Mohavské poušti severně od Los Angeles v Kalifornii. Raketa z jeho křídla vylétla nad Tichým oceánem ve výšce 10 700 metrů a zažehla motory prvního stupně.

Po deseti minutách se oddělil druhý stupeň rakety, který 'vklouzl' na oběžnou dráhu Země. Vynesl tam deset satelitů americké vesmírné agentury NASA a vědeckých institucí univerzit.

Byl to druhý pokus, po neúspěšném testu loni v květnu.

Virgin Orbit, založená britským miliardářem Richardem Bransonem v roce 2012chce na zakázku vypouštět na orbitu satelity o hmotnosti až 500 kilogramů. Je to mimořádně perspektivní segment trhu, píše agentura Reuters.

VOX Space, dceřiná firma Virgin Orbital už prodala za 35 milionů dolarů tři starty těchto raket Pentagonu. První se má uskutečnit letos v říjnu. Další starty si rezervovalo Britské královské letectvo, americká firma Swarm Technologies, italský SITAEL a dánský GomSpace.

profimedia-0522260873 Raketa zavěšená pod křídlem boeingu. | zdroj: Profimedia

Raketa o délce 21 metrů nestartuje svisle, ale vodorovně. Když letoun vystoupá do optimální výšky, vypustí raketu, která nastartuje vlastní motor a letí na oběžnou dráhu, kde umístí svůj náklad.

Vypuštění rakety z letadla je jednodušší než tradiční kolmý start, protože nepotřebuje nákladnou odpalovací rampu, stačí k němu jednoduchá rozjezdová dráha. Je také méně závislé na počasí.

schema Virgin Orbit zdroj: Virgin Orbit

Z letounu se chystá rakety na orbitu vypouštět také startup Aevum, který vznikl před čtyřmi lety v bývalé přádelně na předměstí města Huntsville v americkém státu Alabama. Její autonomní letadlo Ravn X zatím jen roluje po ranveji. Už příští rok se však chystá vzlétnout.

Projekt není unikátní jen tím, že používá autonomní letoun, ale i softwarem postaveným na autonomních technologiích a umělé inteligenci.

1244421-system-c-original zdroj: Aevum Space

Zdroje:
Reuters, Virgin Galactic

Nejnovější články