Nápad k nezaplacení: Ať satelity vynáší do vesmíru dron!

7. 12. 2020 – 10:03 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Nápad k nezaplacení: Ať satelity vynáší do vesmíru dron!
Autonomní letoun Ravn X. V popředí Jay Skylus, zakladatel společnosti Aevum Space. | zdroj: Aevum Space

Americký startup se chystá dopravovat náklad na oběžnou dráhu pomocí bezpilotního letounu.

Futuristický autonomní letoun s ostře řezanými tvary startuje z ranveje. Poté, co dosáhne určité výšky, vypustí dvoustupňovou raketu zavěšenou pod podvozkem, která na oběžnou dráhu dopraví satelit. Nakonec se letoun snese zpátky na zem. Tam se ho chopí technici a v hangáru ho připraví na další let.

Tak vypadá scénář, podle něhož se chystá létat s nákladem na orbitu startup Aevum, který vznikl před čtyřmi lety v bývalé přádelně na předměstí města Huntsville v americkém státu Alabama.

zdroj: YouTube

Jeho letoun Ravn X (jak je patrné z videa) zatím jen roluje po ranveji. Už příští rok se však chystá vzlétnout. A co je pro budoucnost stroje podstatné – o jeho služby projevily zájem soukromé firmy i americké vesmírné síly (US Space Force). 

Není první, ale unikátní

Dopravě satelitů a jiného nákladu na oběžnou dráhu se věnují nebo chystají věnovat společnosti SpaceX, Rocket Lab. nebo Virgin Orbit.

Zatímco první dvě spoléhají na nosné rakety a třetí na upravená letadla s lidskou posádkou, společnost Aevum postavila autonomní letoun, který prezentuje jako největší dron na světě. Na délku měří 24 metrů a jeho rozpětí je 18 metrů. Představuje vlastně první stupeň systému, vlastní raketa je dvoustupňová.

system C Schéma třístupňového systému Ravn X. | zdroj: Aevum Space

Projekt není unikátní jen tím, že používá autonomní letoun, ale i softwarem postaveným na autonomních technologiích a umělé inteligenci. Systém dokáže sám přizpůsobovat let a vypuštění nákladu aktuálním podmínkám, například jeho hmotnosti, větru a předmětům pohybujícím se na oběžné dráze.

"Jsem přesvědčen, že naše technologie zásadním způsobem změní dostupnost vesmírného prostoru," říká zakladatel společnosti Aevum, osmadvacetiletý Jay Skylus.

Skylus počítá s tím, že pro letový provoz získá licenci do konce příštího roku. Předběžně má Aevum dohodnuty kontrakty v hodnotě za více miliardy dolarů.

Zdroje:
Aevum Space, New Atlas

Nejnovější články