Draví červi byli postrachem dávných moří

30. 1. 2021 – 21:08 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Draví červi byli postrachem dávných moří
Červ Eunice aphroditois se svými žiletkovými tesáky. | zdroj: Profimedia

Na mořském dně před dvaceti miliony let vládli draví červi. Zahrabána v noře tato monstra číhala na svou kořist a přepadala mořské tvory, kteří pluli kolem.

Lovci fosilií objevili u Tchaj-wanu v mořském sedimentu velké množství doupat prehistorického červa.

Tento tvor byl patrně podobný současnému dravému červu druhu Eunice aphroditois, který obývá písčité dno Indického oceánu kolem Srí Lanky a dorůstá až třímetrové délky. Ze své nory má vystrčená jen tykadla, kterými zaznamenává případnou kořist. Ostrými zuby dokáže překousnout menší rybu.

Stovky červích doupat

Tchajwansko-japonský vědecký tým analyzoval 319 fosilizovaných obydlí prehistorických vodních živočichů ve dvacet milionů let starém pískovci a výsledky své studie publikoval v žurnálu Scientific Reports.

Koncentrace nor naznačuje, že tehdejší mořské dno bylo těmito červy hustě zabydlené. Druh pojmenovaný jako Pennichnus formosae, který dorůstal dvou metrů, byl alespoň v určitém období úspěšný v evolučním zápolení.

profimedia-0585182203 Kresba obřích prehistorických červů Pennichnus formosae, kteří číhají v noře na kořist. | zdroj: Profimedia

Některá z doupat by mohla obsahovat fosilní pozůstatky kořisti nebo samotných červů, hledači fosilií po nich pátrají.

Naděje na nález červa však není vysoká. Těla mořských červů se skládají prakticky jen z měkkých tkání, které fosilizují jenom výjimečně.

Nepřímé, ale silné důkazy

O tom, že v norách žili právě červi, svědčí nory byly zpevněné slizem. Díky tomu jsou odolnější vůči erozi horniny, takže vystupují ze skalních stěn pískovce.  profimedia-0585182168 Fosilizované nory červa Pennichnus formosae. | zdroj: Profimedia

V norách je zvýšený podíl železa, který za sebou zanechávají aktivní bakterie. To ukazuje na opakované úpravy, které červ prováděl ve své noře. 

Výzkumníci přitom vyloučili, že studované nory by mohly být výsledkem činnosti jiného živočicha, například krevet a měkkýšů. Ti by nejspíš budovali nory větší a otevřenější. Odhalená struktura nor naznačuje přítomnost mořských červů.

"Naší hypotézou je, že zhruba před dvaceti miliony let byla jihovýchodní hrana Eurasie hustě osídlena pradávnými mořskými červy," shrnují autoři ve své studii.

zdroj: YouTube.com

Latinský název následovníků těchto prehistorických červů Eunice aphroditois je vzhledem k jejich vzhledu a dravosti sotva pochopitelný - je odvozen od jména řecké bohyně lásky a krásy Afrodity. V angličtině se ale červu říká 'Bobbit worm'. Tento název je trefnější - odkazuje na skutečnou událost, kdy Američanka Lorena Bobbitová uřízla svému partnerovi penis.

Zdroje:
Scientific Reports

Nejnovější články