Důmyslná technika nás ochrání před infarktem

4. 2. 2020 – 8:59 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Důmyslná technika nás ochrání  před infarktem
Počítačový obrázek zobrazující nanoroboty v tepně zúžené plakem | zdroj: Profimedia

Nanotechnologie v medicíně nejsou sci-fi, už se testují. Výzkum expertů z Michiganské univerzity ukazuje, že mohou být užitečné při prevenci infarktu.

Nanotechnologie je v očích mnoha lidí pojem spojený s dalekou budoucností. Mnohé nanotechnologie však už existují ve formě "chytře" se chovajících titěrných částeček, tisíckrát menších než šířka lidského vlasu, které vědci můžou dostat do těla. Vznikají i nanoroboti, tedy robotické bakterie

Nadějný výzkum

Výzkum týmu Michiganské státní univerzity pod vedením Alyssy Floresové ilustruje, k čemu by jednou nanotechnologie mohla v medicíně sloužit. Týmu se podařilo poprvé demonstrovat, že nanočástice můžou odstraňovat aterosklerotický plak, tedy tukový plak ukládající se na stěnách tepen, který může způsobit zhoršené proudění krve, potažmo infarkt myokardu.

Samotní nanoroboti (práce se zabývala méně složitými nanočásticemi) plak neodstraňují. Nanočástice pouze pomohou postrčit k činnosti imunitní buňky, které plak zredukují – odstraní nemocné a mrtvé buňky.

profimedia-0261333839 tepna Výřez počítačové ilustrace ukazující plaky na vnitřní stěně tepny. Tento stav, známý jako ateroskleróza (kornatění cév), je nejčastější příčinou zúžení tepen a může vést infarktu | zdroj: Profimedia

"Zjistili jsme, že bychom mohli stimulovat makrofágy (imunitní buňky), aby selektivně jedly mrtvé a umírající buňky, které jsou součástí příčiny infarktu myokardu," řekl Bryan Smith, docent biomedicínského inženýrství na Michiganské státní univerzitě, který se na zmíněném výzkumu podílel.

Výzkumníci doufají, že v dohledné době by metoda mohla být schválena ke klinickým testům u lidí. Sloužit by měla při prevence infarktu, například u pacientů s výraznou nadváhou.

Výhoda této metody podle odborníků spočívá zejména v minimální zátěži organismu pacienta. 

Zítra vám robota do tepny ještě nepošlou

Michiganský test dává ochutnat možností medicíny. Jako ale na místě zmínit, že ačkoliv je nanotechnologie v mnohém vepředu proti očekáváním, v mnohém zase zaostává.

Nanostroje mnohdy dovedou úžasné věci ve zkumavce díky tomu, že tam mají i dostupný snadný zdroj energie. Uvnitř lidského těla schází. Bude také nutné zabránit tomu, aby se nehromadily v játrech, anebo aby neucpaly tepny dřív než cholesterol.

Obavy ze selhání či zdravotních komplikací způsobených nanotechnologiemi jsou neznámé jednoduše proto, že technologie ještě není řádně vyzkoušena.

Přínos i rizika nanorobotiky v lékařství tak zkrátka budou ještě na velmi dlouhé studium. Pokud jste tedy chtěli oslavit tento článek tučným jídlem z fastfoodu s nadějí, že vás nanočástice brzy vykurýrují, nechte si na ně raději nějakou dobu zajít chuť.

Zdroje:
Nature Nanotechnology

Nejnovější články