Google vyvíjí nanočástice, které v těle poznají rakovinu nebo hrozící infarkt

30. 10. 2014 – 12:35 | Technologie | art | Diskuze:

Google vyvíjí nanočástice, které v těle poznají rakovinu nebo hrozící infarkt
Nanočástice budou umět poznat mimo jiné i buňky rakoviny (na snímku) | zdroj: ThinkStock

V laboratořích společnosti Google odborníci pracují na nanočásticích, které budou umět rozpoznat známky některých chorob ještě předtím, než se rozvinou a začnou pacienta ohrožovat. A aby to nebylo málo, nanočástice půjde monitorovat a řídit pomocí speciálního elektronického náramku. 

Magická pilulka bude obsahovat magnetické částice zhruba 10 tisíc krát menší, než je šířka lidského vlasu, které rozpoznají molekuly vypovídající o počínajícím onemocnění.

"Myšlenka je v základě jednoduchá – jen spolknete pilulku s nanočásticemi, které s pomocí určitých molekul detekují jiné molekuly. Proplouvají vašim tělem a díky tomu, že jsou tyto částice magnetické, můžete určovat jejich směr nebo zjišťovat, na co narazily," vysvětlil vedoucí výzkumu Andrew Conrad.

Pro zjednodušení si lze nanočástice podle Conrada představit jako tisíce doktorů vyslaných mezi obyvatele velkoměsta, aby monitorovali, co se děje s jednotlivci. Současné možnosti medicíny lze zase pro srovnání popsat jako jednoho doktora, který nad velkoměstem létá v helikoptéře a pokouší se stanovit, co se děje s konkrétním člověkem.

Údaje, které nanočástice zaznamenají, půjdou číst prakticky v reálném čase ze speciálního náramku. Není to přitom až takové sci-fi, jak by se na první pohled zdálo. Zdravotní náramky, které umí monitorovat základní záležitosti jako tep nebo objem pohybu, vyrábí v současné době řada firem. Zatím jde v podstatě jen o hračky, zato náramek řídící nanočástice v těle by představoval skutečně užitečné zařízení.

   

Zdroje:
The Guardian

Nejnovější články