Amerika se vzdaluje Evropě. Máme pro to nové vysvětlení

21. 3. 2021 – 22:02 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Amerika se vzdaluje Evropě. Máme pro to nové vysvětlení
Část Středoatlantského hřebenu (žlutá čára) oddělujícího severoamerickou a jihoamerickou desku od desek euroasijské a africké. Jevy na hřebenu jsou příčinou oddalování kontinentů po obou stranách Atlantiku. | zdroj: Profimedia

Bye bye, Ameriko. Pohyby v zemském plášti způsobí, že za deset milionů let bude tento kontinent od Evropy o 400 kilometrů dál.

Evropa a Severní Amerika se vzdalují. Příčinou však není politika, která tyto oblasti po odchodu Donalda Trumpa z Bílého domu naopak sbližuje. Na vině jsou pohyby Středoatlantského hřbetu, nejdelšího pohoří na světě.

Hřbet, který místy vyrůstá z hloubky pěti kilometrů a jehož vrcholky ční do výšky dva a půl kilometru pod hladinou, se táhne se od severovýchodu Grónska až k Antarktidě. Rozděluje tektonické desky, euroasijskou od severoamerické a africkou od jihoamerické.

Seismologové z univerzity v anglickém městě Southamptonu zjistili, že tyto desky se od sebe vzdalují. Americké se pohybují na západ a euroasijská s africkou na východ. Když se pohyby složí dohromady, vychází z toho, že Atlantik se ročně rozšiřuje o čtyři centimetry.

Příčinou je hmota, která se pod hřbetem tlačí na povrch z hloubky až 600 kilometrů a odtahuje desky od sebe. Výzkumníci to ověřili pomocí údajů z 39 citlivých seismografů spuštěných z lodi na dno Atlantiku (popsáno ve videu). Získali tak podrobný obraz zemského pláště pod hřbetem až do hloubky 660 kilometrů.

Dosud převládal názor, že výměna hornin mezi horní a spodní vrstvou zemského pláště je důsledkem zasouvání litosférických desek pod sebe a současně vzestupného proudění horké horniny z hlubších vrstev pláště. Pod oceánskými pohořími však tyto jevy zaznamenány nebyly. Proto bylo rozestupování kontinentů v dělící linii, kterou tvoří Středoatlantský hřbet, pro geovědce záhadou.

„Naše zjištění jsou vzrušující, vyvracejí dlouhodobé předpoklady, že podmořské hřebeny hrají jen pasivní roli v deskové tektonice. V místech, jakým je Atlantik, dokonce řídí pohyb desek,“ řekl ke studii publikované ve vědeckém magazínu Nature profesor Oxfordské univerzity Mike Kendall.

V samotné studii se píše, že nové poznatky ze seismografů umožňují lépe porozumět deskové tektonice, která může způsobit přírodní katastrofy, včetně výbuchů sopek, zemětřesení, anebo tsunami.

A nakonec se můžete podívat na video poskytnuté Českou geologickou službou, které mapuje pohyb kontinentů do současnosti.

Zdroje:

Nejnovější články