Gemini, první model umělé inteligence, který v testu poráží člověka

7. 12. 2023 – 18:45 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Gemini, první model umělé inteligence, který v testu poráží člověka
Člověk a umělá inteligence. | zdroj: Profimedia

Společnost Google představila novou verzi své umělé inteligence. Tvrdí, že tato technologie může změnit společnost víc, než internet nebo chytré telefony.

Svou novou umělou inteligenci prohlašuje Google za nejschopnější a nejobecnější model, jaký vytvořila. Je to konkurence chatovacímu systému ChatGPT od společnosti OpenAI.

Gemini vypadá zatraceně dobře. Umožní vám třeba nahrát obrázek nebo video a žádat systém, aby napsal básničku o tom, co vidí. Dokáže současně pracovat s různými druhy informací od textu přes zvuk, video, fotografie až po programátorský kód, píše Google na svém webu. Některé z jeho schopností působivě ukazuje následující video:

Nyní se Gemini nachází ve verzi 1.0. Má tři různě varianty: Gemini Nano, Gemini Pro a Gemini Ultra.

Gemini Nano je určená pro chytré telefony Pixel 8 Pro. Řeší úlohy bez připojení k externím serverům, jako jsou například návrhy odpovědí v chatovacích aplikacích.

Gemini Pro běží v datových centrech Googlu a je navržena tak, aby poháněla nejnovější verzi chatbota s umělou inteligencí společnosti Bard. Je schopna zajistit rychlou odezvu a porozumět složitým dotazům.

Gemini Ultra je nejvýkonnější. Překonává lídra trhu GPT-4 podle Googlem zveřejněných výsledků ve 30 ze 32 testů MMLU používaných k porovnávání schopností systémů generativní umělé inteligence.

Při testech, které prověřují schopnost umělé inteligence vyřešit problémy v matematice, fyzice, historii, zdravotnictví a dalších vědních oborech, dosáhla Gemini Ultra skóre 90 procent. Tím se stala prvním AI modelem, který v testu překonal člověka.

Google už nasadil Gemini do chatbota Bard, ale jen v zemích mimo Evropskou unii, kde ještě zbývá vyřídit byrokratické překážky. Zatím bude fungovat jen v angličtině. Firma ale ujišťuje, že brzy zvládne další jazyky. Bude také začleněna do internetového vyhledávače Googlu.

„Jsem přesvědčen, že přechod, který právě teď vidíme, bude nejzásadnějším v našich životech, větším než přechod na mobilní telefony nebo na web. Umělá inteligence má schopnost vytvořit příležitosti pro lidi na celém světě. Přinese nové vlny inovací a podpoří znalosti, učení, kreativitu a produktivitu v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli,“ píše na blogu Googlu ředitel společnosti Sundar Pichai.

Zdroje:

Nejnovější články