Jsem Fedha, řekla moderátorka. Zplodila mě umělá inteligence

16. 4. 2023 – 17:29 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Jsem Fedha, řekla moderátorka. Zplodila mě umělá inteligence
Fedha, první virtuální moderátorka zpráv v Kuvajtu a patrně i v oblasti Perského zálivu. | zdroj: Profimedia

Zpravodajský server vyměnil živou moderátorku – uhlíkovou formu života poháněnou houbovitou hromadou buněk, které říkáme mozek – za moderátorku virtuální, poháněnou tím, co nazýváme umělou inteligencí.

„Jsem Fedha,“ oznamuje první kuvajtská moderátorka, která pracuje s umělou inteligencí, na webu Kuwait News. „Jakému druhu zpráv dáváte přednost? Jsem zvědavá na vaše názory,“ říká ve videu zveřejněném na twitteru v arabštině.

Fedha má být už brzy nasazena na online zpravodajství.

Na první dojem je virtuální zprávařka, vytvořená pomocí umělé inteligence, k nerozeznání od živé moderátorky zpráv. Neobvyklý je však její vzhled a oblečení.

Virtuální blondýna ve světě závojů

Fedha nenosí pro konzervativní muslimskou zemi typickou abáju. Nemá ani pokrývku hlavy, dává na odiv své blonďaté vlasy. Je oblečena do strohého tmavého saka a bílého trička.

Kuwait News se zjevně snaží vyjít vstříc stále rozmanitější a v průměru liberálnější populaci Kuvajtu, jehož velkou část tvoří zahraniční pracovníci, píše agentura AFP

Čínská státní agentura Xinhua představila virtuálního moderátora s umělou inteligencí už před pěti lety. Byl to dvojník skutečného moderátora. Byla však na něm patrná „hrubost“ tehdejší technologie. S Fedhou se nemohl srovnávat.

Ohromný pokrok umělé inteligence a nástup nových aplikací založených na strojovém učení, zejména chatbotů chatGPT a GPT-4 od OpenAI, anebo nástroje ke generování obrázků Midjourney, dává nový impuls k dokonalejším projektům virtuální reality, píše magazín Interesting Engineering.

Bude ještě dokonalejší

Abdalláh Boftain, zástupce šéfredaktora Kuwait News, vysvětlil, že cílem je otestovat možnosti umělé inteligence při zprostředkování nového a inovativního obsahu. Proto se také Fedha ptá publika, zda je pro ně tato technologie přijatelná.

Jméno pro tuto virtuální moderátorku nevzniklo náhodně. „Fedha je staré kuvajtské jméno, které znamená stříbro nebo kov. Roboty si vždycky představujeme kovové, tak jsme to spojili,“ vysvětluje Boftain.

Vývojáři slibují, že Fedhu zdokonalí. Její zatím neutrální arabštinu obohatí o kuvajtský přízvuk a dialekt.

Zdroje:

Nejnovější články