Genetická studie vysvětlila tajemství zdravého stárnutí stoletých lidí

20. 5. 2021 – 20:26 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Genetická studie vysvětlila tajemství zdravého stárnutí stoletých lidí
Anthony Hopkins jako Metuzalém ve filmu Noe. Patriarcha Metuzalém se podle bible dožil 969 let. Inu, dobré geny dokážou divy. | zdroj: Profimedia

Klíč ke zdravému stárnutí a dlouhému věku drží geny, které se dokážou opravit.

Zatím nejdetailnější výzkum, který se zabýval DNA lidí starších 100 let, odhalil genetické vlastnosti, které poskytují ochranu před nemocemi souvisejícími se stárnutím a zvyšují šanci na vysoký věk. Z výsledků vyplývá, že stoletým pomáhají geny, které zlepšují opravy DNA.

Pat, Mat a DNA

Výzkumníci studovali 81 seniorů ve věku nad 105 a nad 110 let. Tuto skupinu porovnávali se skupinou zdravých a geograficky příbuzných šedesátníků. Cílem bylo poznat, jakými geny se „supersenioři“ odlišují od většinové populace.

Analýza DNA u supercentariánů nad 100 let odhalila pět genetických změn, které byly soustředěné kolem dvojice genů označených STK17A a COA1.

První gen se podílí na postupech, kterými organismus reaguje na poškození DNA. Právě hromadící se poškození DNA bývá zodpovědné za některé příznaky stárnutí, takže zvýšená exprese genu STK17A může opravami DNA podpořit zdravé stárnutí. Druhý gen, COA1, hraje důležitou roli při komunikaci mezi buněčným jádrem a mitochondrií, jejíž funkcí je výroba energie pro organismus.

„Dřívější studie ukázaly, že oprava DNA je jedním z mechanismů umožňujících prodloužení života u různých druhů. Nám se nyní podařilo ukázat, že to platí i pro člověka,“ sdělila hlavní autorka studie publikované v žurnálu eLife, bioložka Cristina Giulianiová z Boloňské univerzity.

Studie také odhalila, že supercentariáni mají nečekaně nízkou úroveň mutací takzvaných somatických genů. To jsou nežádoucí mutace, které se v našem DNA v průběhu života postupně hromadí a jejichž kumulace obvykle souvisí s nárůstem nemocí vyššího věku.

Dá se tedy předpokládat, že supersenioři jsou před hromaděním somatických genů chráněni jinými geny.

Platí přitom, že užitečné opravné geny zvyšují nejen šanci člověka dožít se sta let, ale především mu dávají šanci, že nebude pravidelně hospitalizován a nebude se kolem dokola potýkat s chronickými onemocněními.

Vsaďte si v genové loterii

„Naše výsledky dokázaly, že opravy DNA a nízká zátěž mutacemi byly dva hlavní předpoklady, které chránily stoleté účastníky studie před nemocemi souvisejícími s vysokým věkem a umožnily jim zdravě stárnout," upozornil spoluautor studie Claudio Franceschi.

Je to cenný poznatek. Dosud platilo, že mít opravné geny je výhrou v loterii – v budoucnu by však mohly genové terapie dodat geny STK17A či COA1 každému z nás.

Zdroje:
eLife

Nejnovější články