Genetik popsal naše křížení s neandertálci. Odměnou je Nobelova cena za lékařství

3. 10. 2022 – 12:11 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Genetik popsal naše křížení s neandertálci. Odměnou je Nobelova cena za lékařství
Svante Pääbo s lebkou neandrtálce. | zdroj: kredit-Max Panck Institute

Nobelova cena za fyziologii a medicínu letos byla udělena Švédovi Svante Pääbovi za objevy v evoluční genetice. Oznámila to v pondělí Královská švédská akademie věd.

Svante Pääbo, který pracuje v Institutu evoluční antropologie Maxe Plancka, patří k průkopníkům oboru paleogenetiky - studia minulosti zkoumáním dochovaného genetického materiálu z pozůstatků dávných organismů.

Pääbo se svým týmem zkoumal genomy šimpanzů, neandertálců, a denisovanů. Zjistil, že neandertálci, denisovani a předkové moderních lidí se běžně křížili a že nám prehistoričtí příbuzní předávali své geny.

„Neandertálci nevymřeli, žijí v nás,“ říká Pääbo. Potvrzuje to poznatek, že naše DNA obsahuje jedno až dvě procenta neandrtálské DNA.

„Svante Pääbo svým průkopnickým výzkumem dokázal něco zdánlivě nemožného: sekvenovat genom neandertálce, vyhynulého příbuzného dnešních lidí. Udělal také senzační objev dosud neznámého hominina - denisovana.

Důležité je, že Pääbo také zjistil přenos genů z vyhynulých homininů na Homo sapiens po příchodu z Afriky před asi 70 000 lety,“ píše Královská švédská akademie věd v prohlášení, kterým zdůvodňuje udělení prestižní ceny.

Prohlášení také vysvětluje, proč jsou  Pääbovy objevy důležité pro medicínu: „Tento prastarý tok genů k dnešním lidem má dnes fyziologický význam, například ovlivňuje to, jak náš imunitní systém reaguje na infekce.“

Cena za fyziologii a lékařství otevřela týden Nobelových cen. V úterý bude oznámeno jméno držitele ceny za fyziku. Ve středu vyhlásí švédští akademici cenu za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se dozvíme jméno laureáta Nobelovy pamětní ceny za ekonomii, kterou uděluje Švédská národní banka a která nepatří mezi ocenění zmíněné ve vynálezcově závěti.

Nobelovy ceny budou tradičně předány 10. prosince, v den výročí úmrtí švédského vědce a zakladatele ocenění Alfreda Nobela. Jejich držitelé dostanou medaile, diplom a deset milionů švédských korun, což podle aktuálního kurzu odpovídá 25 milionům českých korun.

Zdroje:

Nejnovější články