Horší než auta nebo průmysl. Plynové sporáky vyvolávají astma u dětí

10. 1. 2023 – 19:12 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Horší než auta nebo průmysl. Plynové sporáky vyvolávají astma u dětí
Plyn už syčí z hořáku ven... na zemní byl přepojen. | zdroj: Profimedia

Emise toxických chemikálií z plynových sporáků mohou vytvářet horší znečištění než automobilová doprava nebo průmysl, upozorňuje nová studie. Jejich důsledkem bývá astma u dětí.

Zemní plyn, který si Evropská unie zvolila za čistší alternativu uhlí při přechodu k bezemisním zítřkům, není z pohledu klimatu žádná výhra. Při jeho spalování sice vzniká zhruba poloviční množství emisí proti uhlí. Při samotné těžbě ho ale značné množství uniká do ovzduší.

A co je také podstatné – zemní plyn může mít závažné dopady na vaše zdraví. Upozorňuje na to nová, publikovaná v odborném magazínu International Journal of Enironmental Research and Public Health. Výzkumníci v ní dospěli k závěru, že každý osmý případ astmatu u dětí ve Spojených státech, tedy 12,7 procenta, je způsoben znečištěním ovzduší z plynových sporáků.

„To je obdobně vysoké procento, jaké způsobí kouření nejbližších příbuzných,“ cituje deník The Guardian Brady Sealsovou, která se na výzkumu podílela.

Emise toxických chemikálií a karcinogenů z těchto sporáků – a to i v případě, když jsou vypnuty – vytváří směs vnitřního znečištění, která může být v uzavřeném prostoru dokonce několikanásobně vyšší než venkovní znečištění z automobilové dopravy a těžkého průmyslu, upozorňují američtí a australští experti ve studii.

„U plynového sporáku může nastat obdobná situace, jako byste měli v obýváku výfuk od auta.“

Oxid uhličitý, benzen, toluen...

Ve Spojených státech má astma asi pět milionů dětí. Téměř dva miliony dětí trpí astmatem kvůli znečištění, jehož hlavním zdrojem je automobilová doprava. U 625 tisíc z nich přičítají vědci problémy s dýcháním emisím z plynových sporáků.

„U plynového sporáku může nastat obdobná situace, jako byste měli v obýváku výfuk od auta,“ popisují vědci dopad plynových sporáků na dětské zdraví.

Nová studie navazuje na výzkum odborníků z Hardvardovy univerzity. Také jejich poznatky publikované na webu ACS svědčí o tom, že zemní plyn, který se ve Spojených státech dostává do domácností a ke spotřebitelům, obsahuje nebezpečné látky.

Harvardští výzkumníci v letech 2019 až 2021 odebrali přes 200 vzorků nespáleného zemního plynu z 69 sporáků a potrubí v oblasti Bostonu. Jejich analýza odhalila 296 sloučenin, z nichž 21 je označováno za nebezpečné látky. Byly to zejména benzen, toluen, ethylbenzen, xylen a hexan.

Minulý rok také vědci ze Stanfordu (Stanford News) upozornili, že úrovně oxidu dusičitého emitovaného z plynových sporáků mohou během několika minut překročit normy stanovené pro venkovní znečištění Agenturou pro ochranu životního prostředí. V domácnostech, na rozdíl od venkovního prostředí, se však emise nesledují.

Plynové přípojky končí

Autoři nového výzkumu radí: „Při vaření používejte odsávací ventilátory, které odvádějí vzduch ven, anebo větrejte. Přispějete ke znečištění venkovního ovzduší, ale snížíte tím vystavení své rodiny nezdravému vzduchu ve vyšších koncentracích v uzavřené prostoru.“


Deník The Guardian píše, že vláda prezidenta Joe Bidena zvažuje, že omezí prodej plynových sporáků a od určitého data je zakáže. V New Yorku však radní na federální vládu nečekali a přípojky plynu v nově stavěných domech už teď nepovolují.

----------------------------------------------

Pod čarou: Složení plynu v českých domácnostech se nejspíš liší od plynu využívaného v Americe. Není však jisté, zda v dobrém, či zlém. Bylo by každopádně zajímavé provést podobnou studii u domácích spotřebitelů.

Zdroje:
Stanford news, ACS, The Guardian, International Journal of Enironmental Research and Public Health

Nejnovější články