Jak by vypadal náš den, kdyby místo Slunce vyšla na obloze cizí hvězda

21. 6. 2021 – 8:11 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Jak by vypadal náš den, kdyby místo Slunce vyšla na obloze cizí hvězda
Úsvit s cizí hvězdou nad Karlovým mostem. | zdroj: Profimedia

Důmyslné video ukazuje, jak by se náš pozemský svět proměnil, kdyby Země obíhala kolem cizí hvězdy.

Období kolem slunovratu je čas, kdy si užíváme hřejivých paprsků, které k nám posílá termonukleární fúze vodíku na helium v jádru naší hvězdy - Slunce.

Jak by však takový letní den vypadal, kdyby Země obíhala kolem cizí hvězdy?

V naší galaxii byste si mohli vybrat, je v ní víc než 100 miliard hvězd. Výběr by vám mohli usnadnit šikovní počítačoví grafici z ruského Roskosmosu, kteří si pohráli s daty i technikou a vytvořili video, které zaujme autentičností. Je na něm vidět, jak by vyhlížela obloha (nad Moskvou), kdyby na ní vycházely nebo zapadaly cizí hvězdy ve stejné vzdálenosti od Země jako Slunce. Myšlenka i provedení, obojí je skvělé.

Na obloze se postupně představují dvojhvězdí Alfa Centauri a hvězdy Sirius, Arktur (Arcturus), Vega a Polárka (Severka). K tomu se z videa dozvíte jejich poloměr ve srovnání se Sluncem a také jejich vzdálenost od Země ve světelných letech (světelný rok je téměř 10 bilionů kilometrů).

Video může na někoho působit okouzlujícím dojmem, na jiného děsivě. Nepochybujte však o tom, že paprsky žádné z představených hvězd by vás nehladily tak příjemně jako paprsky sluneční. Takže buďme rádi za naši plazmovou kouli.

A pokud byste chtěli získat geometrickou představu o tom, jak by vypadaly cizí hvězdy v naší sluneční soustavě, můžete se podívat na video, které naše planetární společenství s hvězdnými vetřelci zobrazuje v pohledu z vesmíru.

Zdroje:

Nejnovější články