Jak otcovství mění mužský mozek

21. 7. 2014 – 9:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak otcovství mění mužský mozek
Po narození dítěte už nic není jako dřív – dokonce ani mozek rodiče | zdroj: Profimedia

Krásná souhra náhod zařídila, že během přípravy následujícího textu v redakci slavíme nový přírustek do rodiny jednoho z našich kolegů. Z kolegy už je taťka dvojnásobný, ale jeho mozek v následujících týdnech opět podstoupí celou řadu změn.

Že mateřství promění ženu nejenom fyzicky je věc dobře známá, ale otcovství? Pokud zrovna nejste mořský koník, zůstáváte na pohled z obliga. Vědci z Denverské a Yaleovy univerzity se ale rozhodli podívat důkladněji a prozkoumali mozky šestnácti čerstvých otců. První měření bylo provedeno pár týdnů po narození, druhé pak za tři až čtyři měsíce. Co ukázalo porovnání výsledků?

Především růst mozkové kůry ve vybraných oblastech mozku – většina se kryla s těmi, kde dochází k růstu i v případě matek. Kůra se zvětšila například v hypothalamu, který velí mimo jiné hladu i žízni, termoregulaci nebo se stará o tvorbu některých reprodukčních hormonů. Podle studie byly v souhrnu ovlivněny oblasti, které se nějakým způsobem vztahují k náklonnosti a péči.

Otec s dítětem zdroj: kwanie

Zároveň ale v mozku novopečeného otce dochází také k úbytku kůry a zmenšení oblastí, spadajících do „základního okruhu“ mozkové činnosti. O důvodu jeho zeštíhlení lze pouze spekulovat, ale výzkum obou univerzit mluví o přesunu zdrojů a uzpůsobení mozku k roli, ve které se jeho nositel přestává starat o sebe, ale projevuje zvýšenou starost vůči svému zranitelnému potomkovi.

Nelze samozřejmě zapomínat na skutečnost, že celá studie je pouze naťuknutím složitých procesů, probíhajících v mozku otce. Zkoumaný vzorek byl totiž příliš malý a navíc do něj byli zahrnuti muži, pro které nebyl nový přírůstek do rodiny premiérou (byť i v jejich případě došlo k růstu i úbytku mozkové kůry). Zdá se ale zřejmé, že věty o tom, jak vás narození dítěte změní, mají nejenom praktický, ale také zcela konkrétní fyziologický základ.

Zdroje:
Wired.com

Nejnovější články