Jak vybírat poskytovatele půjčky? Pečlivě zvažte všechna pro a proti

8. 4. 2023 – 14:25 | Komerční sdělení | Inzerce

Jak vybírat poskytovatele půjčky? Pečlivě zvažte všechna pro a proti
zdroj: Tisková zpráva

Peněz často nebývá nazbyt a akutní situace vyžadují většinou bezodkladná řešení. Jedním z nich může být půjčka. Pokud na ni pomýšlíte, měli byste poskytovatele úvěru hodnotit a vybírat dle několika kritérií, jako jsou transparentnost, férovost, úroková sazba, termín splatnosti a poplatky. Vhodné je i vyhnout se pouhým zprostředkovatelům a nespoléhat se jen na online srovnávače.

Při srovnání nabídek spoléhejte na svůj úsudek

Půjčka je v dnešní době dostupná na pár kliknutí. Ať už si půjčujete na auto, nebo třeba horské kolo, získat ji lze velmi snadno. Ne vždy jsou však jednoduše získané peníze nejlepším způsobem řešení svízelné finanční situace, často bývá naopak vykoupen nevýhodnými podmínkami nebo vyšším úrokem i RPSN.

A jak se v pestré paletě úvěrů zorientovat? Srovnávače půjček mohou být užitečné pro získání přehledu o různých nabídkách, ale nejsou vždy spolehlivé a objektivní. Některé upřednostňují určité poskytovatele úvěrů nebo nereflektují všechny poplatky a podmínky. Úroková sazba a další podmínky se navíc často liší i podle bonity žadatele a jeho finanční historie.

Při výběru poskytovatele půjčky je dobré dodržet několik kroků:

  • Porovnejte si nabídky různých poskytovatelů podle úrokové sazby, RPSN, splatnosti, poplatků a dalších podmínek.
  • Volte půjčku s ohledem na konkrétní situaci. Potřebujete malou částku na krátkou dobu? Pak se může vyplatit nebankovní mikropůjčka. Větší obnos na delší dobu vyjde levněji u banky.
  • Nebojte se zeptat na všechny detaily a podmínky půjčky, smlouvu si řádně prostudujte ještě před podpisem.
  • Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních klientů.

Bankovní versus nebankovní půjčka

Peníze vám může půjčit buď banka s licencí České národní banky, nebo – a to už jsme u nebankovní půjčky – jiná instituce. I ta by ale měla mít (po novele zákona o spotřebitelských úvěrech z 1. prosince 2016) k poskytování úvěrů licenci. Některé společnosti se snaží tento zákon obcházet, což je leckdy varovným znamením, uzavření smlouvy s takovým poskytovatelem rozhodně nelze doporučit.

Další rozdíly se týkají dostupnosti a výše nabízených částek. Bankovní půjčky jsou vhodné spíše v případě potřeby většího obnosu. Od nebankovních půjček, jež naopak nabízejí finance spíše v řádu tisíců či desetitisíců (známe je proto i jako mikropůjčky), se liší i výhodnější úrokovou sazbou a nižší RPSN. Většinou však jsou náročnější na schválení kvůli prověření vaší finanční historie a bonity, často je také nutno doložit pravidelný příjem.

Nebankovní společnosti bývají naopak benevolentní i vůči zájemcům, jimž by banka žádost neschválila (například z důvodu nízkého příjmu či kvůli záznamu v registru dlužníků). Tyto úvěry však mívají vyšší některé poplatky i úrokovou sazbu a RPSN, nevýhodou je také kratší splatnost. Zaujmout se nebankovní půjčky snaží často tím, že jsou poprvé zdarma, tedy bez úroků a poplatků za sjednání.

Další možnosti: kontokorent a kreditní karta

Kontokorent je povolené přečerpání na běžném účtu, které se hodí pro krátkodobé půjčky menších finančních obnosů. Úroky se počítají od prvního dne čerpání peněz a jsou nižší než u kreditní karty. Při překročení limitu ale zaplatíte sankce.

Kreditní karta je platební karta s úvěrovým rámcem, která nabízí bezúročné období a cashback (vrácení části peněz z nákupu). Úroky se počítají až po skončení bezúročného období, jsou ale vyšší než u kontokorentu. Náklady mohou zvednout i případné výběry hotovosti a různé poplatky.

Co z uvedených informací plyne? Potřebujete-li půjčit peníze jen na pár dní či týdnů a víte, že je budete schopni splatit včas, může se vyplatit kreditní karta. Díky bezúročnému období a cashbacku ušetříte a získáte něco navíc. Pokud si ale nejste jisti svou finanční situací nebo tušíte, že vám vrácení potrvá déle, zvažte kontokorent. I když nemá žádné výhody jako kreditní karta, úrokové sazby a poplatky bývají v jeho případě nižší.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články