Japonci ukázali vzorky z asteroidu. Napoví, jak vznikl život?

15. 12. 2020 – 12:38 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Japonci ukázali vzorky z asteroidu. Napoví, jak vznikl život?
Vzorky černé půdy v kontejneru kapsle, kterou přivezla sonda Hajabusa 2 ze vzdáleného asteroidu Ryugu. | zdroj: JAXA

Jsou černé jako saze a pocházejí z prastaré planetky vzdálené 300 milionů kilometrů od Země. Vzorky jsou pokladem pro ty, kteří hledají odpověď na otázky po vzniku života na Zemi.

Kapsle, kterou dopravila na Zemi sonda Hajabusa 2, obsahuje černé částečky z planetky Ryugu. Oznámila to v úterý japonská vesmírná agentura JAXA a ukázala vzorky.

"Chtěli jsme získat 100 miligramů vzorků, a to jsme rozhodně dostali," řekl představitel JAXA Hirotaka Sawada. "Když jsem vzorky poprvé spatřil, ztratil jsem řeč. Bylo jich opravdu dost," poznamenal k obsahu vzorků v kapsli.

Hajabusa 2 odebrala vzorky půdy z planetky vzdálené kolem 300 milionů kilometrů od Země na podzim 2018. Vědci doufají, že jejich analýza pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy, především ale vznik života na Zemi.

Podle rozšířené hypotézy byla naše planeta příliš blízko žhavému Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Poté, co se od Slunce vzdálila a ochladila se, dodaly na ni vodu a další organické látky potřebné pro život vesmírná tělesa podobná Ryugu.

Stáří této planetky se odhaduje na 4,6 miliardy let. Pochází tedy z éry před vznikem života na Zemi, který se datuje do období před čtyřmi miliardami let.

zdroj: YouTube

Ryugu je planetka téměř kulatého tvaru, o průměru 880 metrů. Bývá řazena mezi objekty potenciálně nebezpečné Zemi. Objevili ji američtí astronomové v květnu 1999. Je pojmenována podle podmořského paláce Rjúgúdžó z japonské mytologie.

Kapsle se vzorky přistála v sobotu pátého prosince uprostřed buše v jižní Austrálii.

Zdroje:
ČTK, JAXA

Nejnovější články