Kardiologové hlásí objev účinných tablet na covid

25. 1. 2021 – 14:45 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Kardiologové hlásí objev účinných tablet na covid
zdroj: Profimedia

Máme první tabletky, které zabírají při léčbě covidu, oznámili kanadští vědci. A upozornili, že už jsou dostupné v lékárnách.

Studie Montrealského kardiologického ústavu naznačuje, že látka s protizánětlivými účinky kolchicin je účinná při léčbě covidu a snižuje riziko komplikací, které jsou s nemocí spojeny. Pokud se výsledky studie potvrdí v praxi, byl by kolchicin prvním perorálně (ústy) podávaným lékem proti covidu.

Tableta, která snižuje rizika

Výsledek studie publikované v časopise Clinical Trials označili kanadští kardiologové za velký úspěch. Vyplývá z nich, že léky obsahující kolchicin se mohou uplatnit při léčbě pacientů s covidem - těch, jejichž stav není vážný a nevyžaduje hospitalizaci.

__________________________________________________________________________________

Kolchicin je alkaloid, původně izolovaný z ocúnu. V Česku ho obsahuje lék Colchicum-dispert, který tlumí tvorbu krystalů kyseliny močové v tělních tekutinách a zánětlivou reakci na její krystalky v tkáních. Colchicum-dispert se používá zejména k léčbě akutních záchvatů dny, ale i při zánětech kloubů. Je dostupný pouze na předpis.
__________________________________________________________________________________

Do studie se v Kanadě, Spojených státech, Evropě a Jižní Americe zapojilo 4488 dobrovolníků, kteří měli nejméně jeden rizikový faktor, jenž mohl vést ke komplikacím spojeným s covidem. Někteří z nich dostávali pouze placebo. Byla to dvojitě zaslepená studie - to znamená, že nikdo z pacientů ani z výzkumníků nevěděl, komu bylo podáno placebo a komu skutečný lék.

Ze studie vyplynulo, že u 4159 pacientů snížil kolchicin riziko hospitalizace o 25 procent, potřebu plicní ventilace o 50 procent a riziko úmrtí až o 44 procent.

"Dosáhli jsme klinicky přesvědčivého výsledku... Těší nás, že můžeme nabídnout první perorální lék na světě, který může mít významný dopad na zdraví veřejnosti, protože dokáže zabránit komplikacím spojeným s covidem-19," prohlásil vedoucí výzkumu Jean-Claude Tardif, který je ředitelem Montrealského kardiologického ústavu.

Lék známý stovky let

Tardiff upozornil, že léčivé účinky kolchicinu jsou známy už stovky let a léky, které ho obsahují, jsou dostupné v lékárnách

Podle kanadských lékařů může kolchicin u pacientů s covidem zabránit tomu, aby se jejich stav zhoršil. Tím by poklesl počet hospitalizovaných a ulehčilo se přetíženým nemocnicím.

Zdroje:
AFP, Clinical Trials

Nejnovější články