Český test na koronavirus funguje jako automat na kávu. Ale naruby

9. 1. 2021 – 16:46 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Český test na koronavirus funguje jako automat na kávu. Ale naruby
Biočip, na který dopadají koronaviry. | zdroj: AVCR

Výzkumníci z Fyzikálního ústav akademie věd vyvinuli biočip, který s vysokou přesností zjistí virus SARS-CoV-2 ze slin. Co víc, určí, jak velké je množství viru ve vzorku.

Tým vedený Hanou Lísalovou, který biočip vyvinul, na webu akademie oznámil, že technologie pro detekci koronaviru je připravena pro použití v praxi. Robotický prototyp přístroje pro každodenní kontrolní testování, například zaměstnanců u vstupu do firem, vyrábí výzkumně-vývojové pracoviště CARDAM.

Hana Lísalová popisuje činnost přístroje takto: "Zjednodušeně si to můžeme představit jako automat na kávu s kelímky, který ale funguje obráceně. Kávový automat kelímky s tekutinou vydává, kdežto náš robot je bude přijímat. Člověk k němu přijde, vypláchne si ústní dutinu určitým množstvím roztoku a kelímek vrátí do automatu, systém tekutinu odebere, vzorek pošle do útrob stroje k biočipu, který ho analyzuje, a robot podle výsledku signalizuje zelenou – tedy vše je v pořádku, anebo červenou – pozor, zde je vysoké riziko pozitivního nálezu.  V tomto případě bude doporučeno absolvovat kontrolní standardizovaný test – například PCR test v případě koronaviru."

2020_12_xx_vizualizace Schéma destičky biočipu, jejíž povrch zachytává zvolené patogeny. | zdroj: AVCR

Materiál biočipu pokrývá tenká vrstva polymeru. Na jeho složení si vědci podali patentovou žádost. Polymer zachytává látky přímo z biologického vzorku a zároveň ignoruje vše ostatní, co ve vzorku plave.

Podle dosavadních testů je citlivost biočipu srovnatelná s výtěry z nosohltanu běžně užívanými pro PCR testování. K jeho výhodám patří, že nevyžaduje kvalifikovanou obsluhu a výsledek testu je znám do patnácti minut.

Biočip je schopen odhalovat nejen známé varianty nového koronaviru, ale také jeho mutace, které se objevily například v Británii nebo Jižní Africe.

"Ve srovnání s antigenními testy mají naše biočipy několik zásadních výhod," říká na webu Akademie věd Lísalová. "Jednou z nich je možnost kvantitativního odhadu množství viru. To znamená, že náš test nepodá pouze odpověď ano/ne, ale také odpověď, jestli infekční dávka v testovaném vzorku je vysoká, střední, nebo nízká. Umíme tedy určit i koncentraci virového proteinu." 

Současný biosenzor na detekci koronaviru má původ v projektu ještě z doby před koronakrizí. V zakázce pro policii vědci z Fyzikálního ústavu pracovali na systému pro rychlé odhalení patogenů v potravinách. Ten je už dokončen, přístroj má podobu přenosného kufříku a Ochranná služba policie ho začne používat koncem roku.

Zdroje:
Fyzikální ústav Akademie věd ČR

Nejnovější články