Káva a její účinky na lidský organismus

27. 7. 2021 – 13:54 | Komerční sdělení | Inzerce

Káva a její účinky na lidský organismus
zdroj: Unsplash

Káva je součástí našich každodenních životů. Bez ranního šálku kávy si leckdo neumí představit začátek dne. Je taky skvělým prostředkem a záminkou k setkávání nebo ke krátké procházce. Ano, káva je v mnoha ohledech užitečná – zažene ospalost, zbystří smysly a udržuje bdělost. O účincích kávy na lidský organismus se ale vedou dlouhé a rozporuplné debaty. Jak to tedy je?

Lidé objevili tento zázračný nápoj už před více než tisíci lety. O jeho účincích na duševní i fyzické zdraví tak víme docela dost. Vědci nedávno provedli výzkum, při kterém pod magnetickou rezonancí zkoumali mozkové reakce vyvolané pitím kávy. Jak to tedy s tímto nápojem vlastně je?

Kofein jako zázračný povzbuzovač
O kávě je známo, že povzbuzuje mozkovou činnost, zvyšuje krevní tlak i puls a navozuje pocit bdělosti a produktivity. Bádání profesora Nuna Sousy tyto znalosti doplňuje o nové poznatky. Z výzkumu totiž vzešlo, že ti, kteří pravidelně pijí kávu a denně jí vypijí několik šálků, mají rychlejší reakce i lepší koordinaci pohybů. Kofein navíc zvyšuje pozornost, soustředění a zlepšuje paměť.

Kofein obsažený v kávě má schopnost vázat adenosin, který spouští pocit únavy a ospalosti, jelikož zpomaluje nervovou aktivitu. Tím, že kofein má velmi podobnou strukturu jako adenosin, se na něj dokáže navázat a oddálit ospalost. V mozku pak kofein způsobuje stahování cév, což má za následek aktivaci nadledvinek a produkci adrenalinu. Právě díky tomu se pak naše tělo dostane do jakéhosi pohotovostního režimu, zrychlí se nám srdeční činnost a prohloubí dýchaní. V tomto stavu dochází i ke zrychlenému odbourávání cukrů a přenosu glukózy do svalů, čímž se prodlužuje působení adrenalinu.

Kofein zvyšuje i produkci dopaminu, tzv. hormonu štěstí. Proto jsme po vypití šálku dobré kávy spokojení a šťastní. Kofein je rovněž stimulační látka, která způsobuje, že naše myšlení je jasnější a rychlejší.

Káva jako prevence proti Alzheimerově chorobě
Alzheimerova choroba začíná velmi pomalu a postupně se zhoršuje. Mezi její příznaky patří zejména ztráta paměti, narušení kognitivních funkcí, ale také změny chování a myšlení. Dle mnoha vědeckých studií je Alzheimerova choroba do určité míry ovlivněna stravou. Pozorovací studie zjistily, že káva – v rozumném a přiměřeném množství – riziko Alzheimerovy choroby snižuje. Jde však pouze o pozorovací studie a výsledky je nezbytné ověřit v kontrolovaných studiích.

Káva prodlužuje život, když se pije s mírou
Káva má, zdá se, mnohem více pozitivních než negativních účinků. Díky konzumaci kávy se snižuje riziko předčasné smrti v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Samozřejmě je přitom míněna mírná konzumace, tedy maximálně 3–4 šálky denně.

TIP: Jestliže se chystáte prodloužit si pitím kávy své působení na planetě Zemi o několik let, důchodová kalkulačka vám řekne, jak na tom budete finančně.

Vyvarujte se nadměrného pití kávy
Káva je sice téměř zázračný nápoj, ale při nadměrném pití (nad 300 mg) může vést k nežádoucím účinkům. Dokonce může vyvolávat vysoce úzkostné stavy, stres, bolesti hlavy a prohloubit nejrůznější psychické stavy a nemoci. Při dlouhodobé konzumaci na ní vzniká dokonce závislost (ale nebojte, můžete se jí zbavit, když ze svého jídelníčku kávu na několik dnů vyřadíte). Káva je také močopudná a její přemíra tak může způsobit i dehydrataci a překyselení žaludku.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články