Kde zaparkovat na kometě? Zeptejte se Rosetty

15. 9. 2014 – 17:45 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kde zaparkovat na kometě? Zeptejte se Rosetty
Po pečlivém zvážení všech pro a proti bylo k přistání vybráno čelo komety | zdroj: ESA

Jules Verne i Karel Zeman by měli jistě radost. Lidstvo se prostřednictvím sondy Rosetta a jejího výzkumného modulu Philae chystá přistát na kometě – a vědci konečně ví, kam modul posadit.

Je to už víc než měsíc, co sonda Rosetta dorazila ke kometě 67P/Churyumov–Gerasimenko. Tím ale její letitá vesmírná šichta ani zdaleka neskončila, naopak.

Sonda nese přistávací modul nazvaný Philae, který se po odpojení od Rosetty vydá ke kometě rychlostí zhruba metr za sekundu a pokusí se 3,5×4 km velkou bestii harpunovat: součástí jeho vybavení jsou speciální háky, které by mu měly pomoci přichytit se k povrchu komety.

Přistávací modul Philae zdroj: ESA

Výběr místa, které se Philae pokusí trefit, je pochopitelně klíčový. Z deseti kandidátů označených od A do J nakonec zvítězila právě poslední oblast, „jéčko“.

Ta se nachází na čele komety a díky svému profilu a nízkému počtu balvanů nabízí variantu, která je jednak nejbezpečnější, ale zároveň nabízí vysoký potenciál pro výzkumnou práci, která modul čeká a zahrnuje i navrtání kometárního povrchu.

Detail bodu J zdroj: ESA

Pokud máte po ruce obyčejné 3D brýle, můžete si místo plánovaného přistání prohlédnout i ve třetím rozměru:

Přistání ve 3D zdroj: ESA

K samotnému přistání by mělo dojít nejpozději v polovině listopadu. Pak už se kometa, míříci ke Slunci, začne výrazněji zahřívat a tím pádem i probouzet k vyšší geologické aktivitě, která by přistání znemožnila.

Přípravy náročného manévru jsou v plném proudu, ale sonda Rosetta, přes kterou je přistávací modul programován dopředu, stihla bokem jednu rozvernost. Vědci pomocí jedné z kamer pořídili „selfie“, kterou jen tak někdo nepřekoná.

Sonda s kometou v horní části snímku zdroj: ESA

Nebo snad znáte někoho, kdo se vyfotil stovky milionů kilometrů od Země? S nefalšovanou kometou?!

Zdroje:

Nejnovější články