Kdo vyhodil pojistky sondě Curiosity

10. 3. 2015 – 18:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kdo vyhodil pojistky sondě Curiosity
Když není v dohledu žádný automechanik, musí vozítko vystačit s instrukcemi ze Země | zdroj: NASA

Drandit si po Marsu není jen tak. Inženýrsky velesložité přistání zatím největšího marsovského vozítka by v člověku mohlo vyvolat zdání, že dál už je to po našem planetárním sousedovi brnkačka, jenže opak je pravdou.

A nejde jen o hliníková kola, která dostávají v kamenitém provozu pořádně zabrat. Vozítko momentálně už přes týden stojí, zatímco pozemští odborníci hledají příčinu zkratu, ke kterému došlo při přenášení vzorků půdy dovnitř palubní laboratoře.

Problém se poprvé objevil 27. února a dnes už je řídící středisko na stopě viníkovi: zkrat opakovaně zajiskřil v obvodech, ovládajících příklepovou funkci speciálního vrtáku. Zbýva zjistit, jestli jde o náhodnou závadu, nebo bude potřeba práci s vrtákem omezit jenom na určité úhly vrtu a typy podloží.

NASA zdroj: NASA

V případě, že by v rameni jiskřilo i nadále, je ohrožena část plánovaného průzkumu na hoře Sharp, kam má vozítko namířeno, a kde se právě od vrtáku očekávají největší výkony. Zatím ho ale netřeba házet do žita, respektive do načervenalého písku.

NASA má totiž bohaté zkušenosti s dálkovou údržbou dávno přesluhujících strojů a například naformátování paměti, plánované u starší kolegyně Curiosity, sondy Opportunity, dopadlo na jedničku.

Zdroje:

Nejnovější články