Když se zebra zblázní do osla… narodí se zonkey

17. 04. 2020
0
Když se zebra zblázní do osla… narodí se zonkey Malý zonkey se svou oslí matkou | zdroj: Profimedia.cz

Neobvyklý případ křížení druhů zaznamenali ve volné přírodě v Keni. Přírodě zkrátka neporučíš.

Zvláštní příběh se stal v Keni. Zebra z národního parku Chyulu Hills se vydala do jedné z pasteveckých komunit a pásla se s tamním státem dobytka.

V případě plachých zeber nevídaná věc.

Vesničané přítomnost zebry ve stádu oznámili pracovníkům nadace Sheldrick Wildlife, která park spravuje. Zoologové si pro ni přijeli a umístili ji v oploceném výběhu u své základy, aby se nemohla vrátit.

Zanedlouho zjistili, že je březí. A když později po jejím boku uviděli hříbě, zjistili, že se jí narodil kříženec – zebroid, anebo zonkey (složenina donkey = osel, a zebra).

Mládě má na rozdíl od matky hnědý (oslí) hřbet, tělo a hlavu, zatímco jeho nohy jsou pruhované – zebří.

zdroj: YouTube

Tím tedy bylo vše vysvětleno. Zebra se ve stádu sblížila s tamním oslíkem. Je také možné, že právě za ním se do stáda a k lidským příbytkům vydala.

"Když děláte s divokou přírodou, naučíte se očekávat neočekávané," píše se ve zprávě o kříženci na webu Sheldrick Wildlife.

Chromozony jsou konečná

Kříženec osla se zebrou je neobvyklý. Zatím byl několikrát zaznamenán v malých zoologických zahradách, kde měla zvířata různých druhů společný malý výběh. Ve volné přírodě, kde mají druhy svá teritoria, je to jev nevídaný.

Biologové upozorňují, že mladý zonkey bude jako kříženec neplodný, protože dostal od každého rodiče jiný počet chromozomů. Jeho pohlavní buňky proto nebudou schopné života.

Mezi osly a zebrami zeje propastný rozdíl v počtu chromozomů. Osel jich má 62, zatímco zebra 46. Je to výrazně vyšší rozdíl než u muly. V tomto případě dělá rozdíl jen dva chromozony – kůň jich má 64. Přesto se muly nerozmnožují.

Pokud druhy s odlišným počtem chromozomů zplodí potomka, je to zkrátka konečná pro nový hybridní druh. Zonkey z Keni nicméně může prožít spokojený život. Přejme mu ho.

Zdroje:
sheldrickwildlifetrust.org