Chcete se podívat na svět očima zvířat? Nový program to umožňuje

14. 8. 2015 – 18:18 | Technologie | Jan Toman | Diskuze:

Chcete se podívat na svět očima zvířat? Nový program to umožňuje
Snímek vlevo je takový, jak by ho viděl člověk. Vpravo z ještěrčího pohledu. Všimněte si, nakolik je zbarvení samečka výraznější pro oči samičky než pro lidský zrak | zdroj: http://www.jolyon.co.uk/

Už máte dost hádek o tom, jestli psi a kočky vidí černobíle? Nebo jste jen zvědaví, jak se na své okolí kouká třeba včela nebo papoušek? Díky práci výzkumníků v britském Exeteru se nyní můžete podívat na svět očima (nejen) těchto zvířat. 

Stačí následovat instrukce na této stránce a bezplatně si stáhnout počítačový program, který vytvořili. Na jakoukoli fotku ve formátu RAW se potom můžete podívat očima svého zvířecího oblíbence.

Vědci samozřejmě nevytvořili speciální program jen pro pobavení. Aby bylo možné srovnávat různé výzkumy týkající se vidění, je důležité fotky standardizovat. Právě to je hlavní funkcí tohoto softwaru.

Možnost vyzkoušet si zvířecí vidění na vlastní kůži je jakousi třešničkou na dortu, třebaže velmi výživnou. Pro neodborníky totiž není korektní převod obrazu do jiného spektra vůbec jednoduchý.

Připomeňme, že se citlivost k jednotlivým částem světelného spektra mezi různými organismy výrazně liší.

Zatímco jsou zrakové buňky člověka a řady opic citlivé ke třem různým barvám (zjednodušeně červené, zelené a modré), přičemž obraz vzniká jejich složením, většina zbylých savců je citlivá jen ke dvěma (modré a žluté).

Naopak mnoho ptáků, ještěrů, obojživelníků či ryb oplývá zrakovými buňkami citlivými i ke čtyřem a více různým barvám. Někteří živočichové, mezi jinými například hmyz a ptáci, pak dokážou vnímat i UV záření. Některé vzory na jejich těle nebo vjemy z jejich prostředí jsou tak pro naše oči za normálních okolností úplně neviditelné.

Zmíněný program už našel využití například ve studiu maskovacího zbarvení ptáků, barevných změn na povrchu krabích krunýřů či dokonce prokrvení obličeje během ženského cyklu.

J Troscianko & M Stevens (2015): Image calibration and analysis toolbox – a free software suite for objectively measuring reflectance, colour and pattern. Methods in Ecology and Evolution, early view 8/2015.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články