Konec steaků na mužských talířích? Ženy touží po vůni vegetariánů

19. 8. 2017 – 19:56 | Člověk | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Konec steaků na mužských talířích? Ženy touží po vůni vegetariánů
Ženám prý voní více muži, kteří jedí ovoce a zeleninu. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Drsní chlapi, kteří se umí popasovat s pořádným kusem masa, jsou podle vědců mimo hru. Tedy kdyby se ženy rozhodovaly jen podle čichu. To by na plné čáře zvítězili vegetariáni, voní totiž zdravím a vitalitou a stávají se tak podvědomě přitažlivější…

To, že se zvířata, a tedy i lidé při výběru partnera orientují i čichem, je nezpochybnitelný fakt. Nejde přitom ale jen o feromony, u lidí je mimo jiné důležitá i kvalita hygieny a nově i to, co jedí. Vědci z australské Macquarieské univerzity se pokusili odhalit, jak potom muži ženám voní.

Nešlo přitom o krátkodobé úlety v podobě česnečky nebo sendvičů s cibulí, ale o celkový jídelníček. Z australské studie vzešlo, že ženy upřednostňovaly tělesný zápach mužů, kteří jedli hodně ovoce a zeleniny, před tělesným zápachem mužů, jejichž jídelníček tvořilo větší množství rafinovaných cukrů (tedy třeba bílé pečivo nebo těstoviny).

Autorem studie, na kterou upozornila rozhlasová stanice NPR, je Ian Stephen, který se věnuje studiu evoluce, genetiky a psychologie. Jeho tým vycházel z evolučního předpokladu, že náš pot vypovídá o našem zdraví a může hrát určitou roli při výběru partnera.

Očichávání propocených triček

Kůži mužů, kteří se studie zúčastnili, Stephen podrobil vyšetření, které – zjednodušeně řečeno – podle barviv v pokožce poznalo, že jedí hodně ovoce a zeleniny. Všichni si pak ještě museli vést podrobné deníky o tom, co jedli. Nakonec na ně vědci navlíkli čistá trika a poslali je do posilovny, aby je pěkně zpotili.

Výsledek sportovního snažení pak dali očichat ženám. S přehledem vyhráli muži stravující se zdravě, co měli jídelníček plný ovoce a zeleniny. Podle vědců to ale není tak, že by pot mužských milovníků masa ženám voněl méně. Jen byl intenzivnější, a tedy pro čich agresivnější.

Vztah vegetariánské stravy a přitažlivosti mužů v "nosech" žen, už zkoumala mimo studie Pensylvánské univerzity z roku 2006. I ta prokázala, že ženy upřednostňují zápach potu mužů držících bezmasou dietu.

Ve světě kvalitních antiperspirantů ale mohou muži svůj méně zdravý životní styl maskovat poměrně dlouho. Pokud na nich tedy není vidět už na první pohled… A ani vegetariáni nemají zcela vyhráno. Pokud povečeřeli talíř topinek s česnekem, mohli by se běžně cpát zeleninou od rána do večera a šance, že na svůj zdravý pot (pot totiž jídlem "nenačichne") ten den sbalí nějakou ženu, se stejně výrazně blíží nule…

Zdroje:
npr.org

Nejnovější články